Handsoff bevalling


Zwanger, het overkwam mij want we hadden het zeker niet gepland. Een cadeautje dat door de anticonceptie is doorgezwommen. Dus na de schrik contact gezocht met de verloskundige praktijk Amersfoort. Ik was overdonderd, onvoorbereid, maar werd direct gerustgesteld door Gerda. Wat een lieve vrouw. “Als je vragen hebt, gewoon bellen hoor! Niets is te gek!”. Als ik belde, werd ik altijd vriendelijk geholpen en vooral gerustgesteld.

 

Na het lezen van bevallingsverhalen op het internet, was ik er al snel van overtuigd dat ik thuis in een bevalbad en handsoff wilde bevallen (handsoff bevallen is bevallen zonder ingrijpen van een verloskundige of gynaecoloog). Omdat ik niet wist of deze wens bij deze praktijk kon, wilde ik op tijd mijn bevalplan doornemen. Ik sprak mijn zorgen uit bij Martine die direct met mij een afspraak maakte om dit te bespreken. Wat waren mij verwachtingen? Wat zijn de verwachtingen van de verloskundige? Met dit gesprek kreeg ik vertrouwen in dat het goed kwam en dat mijn grenzen werden geaccepteerd.

 

En zo brak de dag van de bevalling aan die net, zoals deze zwangerschap, totaal onverwachts! ’s Nachts om half 4 werd ik wakker van een beetje menstruatiepijn. Ik ging naar het toilet en tot mijn schik zag ik bloed in het toilet. Kennelijk was er wat gaande. Ik ging nog even terug in bed, vriend sliep nog en ik dacht, ik kan nog wel even slapen. Maar de natuur stopt niet, dus om 4 uur opnieuw naar het toilet waar ik direct mijn eerste wee mocht verwelkomen. Ik maakte mijn vriend wakker en samen startte we rustig op. Om half 6 belde ik het ondertussen bekende 06 nummer van de praktijk en daar was Anqélique aan de andere kant van de lijn. Ze stelde mij en mijn vriend gerust. Dit kon nog wel even duren. Doe maar rustig aan. Ik had immers pas om de 6 minuten weeën.

 

Al snel veranderde dit. Rond half 8 kon ik de weeën nog lastig in bed opvangen en hebben we het bad in de badkamer laten vollopen. Daar heb ik tot kwart voor 10 heel makkelijk door het warme water mijn weeën op kunnen vangen. Rond half 10 stond daar ineens Angelique in mijn badkamer. Ik was emotioneel want nu zij er was, was het echt. Ik ging wellicht die avond mijn baby in de armen hebben. Angélique was direct en vooral eerlijk “jij wilt een handsoff bevalling, het ziet er super goed uit en jij ziet er goed uit. Kortom, ik ga weer verder en we hebben later op de dag contact”. Angélique ging verder met haar visites en mijn vriend en ik bleven achter. Angélique kende mijn bevalplan waardoor ze dit duidelijk tegen mij kon zeggen. En dat was ook wat ik vooral nodig had.

 

Rond half 12 wilde ik over naar het beval bad. Al snel stond deze. Het schone warme water was fijn en gaf opnieuw ontspanning. Rond half 2 zat ik erdoorheen. Ik was klaar, ik was moe (en ongeduldig). Ik vroeg mijn vriend Angélique te bellen. Hoe mooi, bellen hoefde niet meer want ze stond al voor de deur! Zo fijn.

 

Toen ik Angélique op de overloop zag verschijnen terwijl ik al op was gestaan uit het bad riep ik: “ik wil naar het ziekenhuis! Ik wil een ruggenprik!”. Haha… alles wat ik niet wilde, wilde ik op dat moment wel. Angélique legde mij uit dat dat niet zomaar kan en zij dan echt eerst moest toucheren om te kijken hoe ver ik was. Toucheren stond in mijn bevalplan als not done. Ik was zo klaar en moe dat ik het niet erg vond. Voordat iedereen 2x geknipperd had lag ik al klaar op bed. Angélique nam alle tijd voor mij om uit te leggen wat ze ging doen. Al snel vertelde ze dat ik terug het bad in mocht; “10 centimeter dame, je mag beginnen met persen”. Ik ben daarop terug het beval bad ingegaan. Toen ik daar weer in terug zat, kwamen de persweeën ook direct opzetten. Tijdens deze fase heeft Angélique gevraagd of ze naar het hartje van de baby mocht luisteren en waarom ze dit wilde. In mijn bevalplan stond dat als de verloskundige iets wilde, ze uit moesten leggen waarom zodat ik een keuze kon maken.

 

Na een half uur persen vroeg Angélique wat ik voelde als ik perste, ik vertelde haar wat ik voelde. Daarop legde Angélique weer uit dat de baby er nu echt aan kwam. Ze legde uit wat ik kon verwachten, kon voelen en hoe ik moest handelen. En daar, binnen 2 persweeën pakte ik mijn eigen baby op uit het water en legde haar op mijn borst. Kleine Leah was geboren!!

 

Nadat we een paar minuutjes daar nog in het bad gezeten hadden, zijn Leah en ik op het bed gaan liggen. Nadat in alle rust de placenta geboren was, kregen wij met z’n drieën ons gouden uur.  Geen haast, geen druk. Na dit uur heeft Angélique ons de placenta laten zien hoe dat eruitzag en heeft mijn vriend de navelstreng doorgeknipt. Ik ben met een verdoving gehecht (en voor het hechten gerustgesteld). Nadat we de laatste zaken hadden doorgenomen heeft Angélique ons overgelaten aan de kraamzorg.

 

Ik kan terugkijken op een prachtige bevalling en samenwerking in mijn geval met Angélique (en Martine) … oh! En mijn lieve vriend natuurlijk! Want ook die vergat Angelique niet 😊. Ik heb mij begrepen en gerespecteerd gevoeld in mijn wensen. Er was tijd voor mij als persoon en als moeder die ook geboren werd. Ik ben dankbaar!

 

Mochten wij ooit besluiten om voor gezinsuitbreiding te gaan, dan kiezen wij zeker voor Verloskundige praktijk Amersfoort. Bedankt dames voor alle goede zorg!!

 

Liefs,

Rox, Vito en Leah