Vrijen en zwanger


Je mag gewoon vrijen wanneer je zwanger bent. De behoefte aan intimiteit verschilt per vrouw en is vaak ook afhankelijk van de zwangerschapsduur. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen geboden of verboden wat betreft seksualiteit. Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden.
Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.

Seks door de zwangerschap heen

1ste trimester: week 1 t/m 12
Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in seks. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks.

2de trimester: week 13 t/m 26
Na de eerste drie maanden verdwijnen de kwaaltjes meestal. Veel vrouwen zijn dan vol van energie. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe. Daardoor kun je gemakkelijker opgewonden raken. Afhankelijk van je stemming kan dat prettig of onprettig zijn.

3de trimester: week 27 t/m 42
In de laatste maanden voor de bevalling kan je buik flink in de weg zitten. Daardoor zijn bepaalde houdingen lastig of onprettig.

Houdingen

Tijdens de zwangerschap kun je misschien niet meer op dezelfde manier vrijen als daarvoor. Je buik zit in de weg of je hebt last van je rug. Zoek samen naar aangename manieren van vrijen en bespreek wat jullie prettig vinden. Als geslachtsgemeenschap niet fijn (meer) is, kun je natuurlijk ook op andere manieren vrijen. Denk bijvoorbeeld aan stimulatie van de clitoris of penis met de hand of de mond. De volgende ‘standjes’ bij geslachtsgemeenschap kunnen vaak wel.

Vrouw bovenop
Je gaat op je hurken of knieën op je partner zitten. Dit is een prettige houding, omdat er niet veel gewicht op je buik en borsten komt en jij het tempo bepaalt.

Man bovenop
Je partner ligt niet op je – zoals bij de missionarishouding – maar hij steunt op handen en knieën. Daardoor komt je buik niet in de verdrukking. In een aanpassing gaat je partner als het ware op je bovenbenen zitten.

Zijligging
Je ligt met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om je partner de ruimte te geven.

Naast elkaar
Je ligt op je rug en je partner ligt naast je op zijn zij. Je slaat je benen over hem heen zodat zijn penis in je vagina kan. Eventueel kun je de penis tussen je benen klemmen en ermee over je vagina en clitoris wrijven.

Lepeltjes
Vooral in de laatste periode van de zwangerschap is lepeltje-lepeltje een prettig standje. Je ligt als twee lepeltjes tegen elkaar aan. Jij ligt op je zij en je partner ligt tegen je rug aan.

Zittend
Je partner zit op een stoel of de rand van het bed, zodat jij makkelijk wijdbeens op hem kan zitten met je gezicht naar je partner toe of andersom. Jij bepaalt het tempo en je partner kan je ondertussen met beide handen strelen.

Handen en knieën
Je zit op handen en knieën en je partner zit achter je. Door de positie van de armen kan je partner de mate en intensiteit van de penetratie variëren.

Problemen bij het vrijen

Pijn bij geslachtsgemeenschap
Als je pijn ervaart tijdens de geslachtsgemeenschap, kan dat wijzen op een schimmelinfectie, spierspanning van de bekkenbodemspieren of irritatie bij de ingang van de vagina. Het is ook mogelijk dat het vrijen pijnlijk is omdat je minder gemakkelijk opgewonden raakt en je vagina minder vochtig is. Neem je pijnklachten serieus! Het is niet verstandig om gemeenschap te hebben als je pijn hebt. Zoek naar een andere manier van vrijen of intimiteit waarbij je geen pijn hebt.

Schimmelinfectie
De zuurgraad in je vagina verandert tijdens de zwangerschap, waardoor je eerder een schimmelinfectie kunt krijgen. Heb je veel last van jeuk aan je schaamlippen, voelen ze opgezet en heb je last van dikkere afscheiding? Vraag dan advies bij je verloskundige of huisarts.

Blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap ben je gevoelig voor een blaasontsteking. Je kunt deze krijgen van geslachtsgemeenschap. Als je een blaasontsteking hebt kan veel drinken en regelmatig plassen helpen. Als het plassen pijnlijk is, je vaak moet plassen of als je veel harde buiken hebt, bel dan je verloskundige of huisarts. Mogelijk heb je een blaasontsteking en is het nodig je urine te onderzoeken.

Infecties
Infecties als hepatitis B en HIV/aids kunnen riskant zijn voor de gezondheid van je kind. Aan het begin van je zwangerschap word je getest op deze infecties, zodat voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden. Een acute herpesinfectie is riskant tijdens de bevalling. Geef het dus altijd bij je verloskundige aan als je denkt dat er iets aan de hand is

Je partner

Ook bij je partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. De één vindt het zwangere lichaam heel aantrekkelijk. Terwijl de ander het lichaam van zijn partner ziet veranderen in een ‘moederlijf’ waardoor de zin in seks kan verminderen.

Sommige mannen zijn bang dat ze het kind door de gemeenschap beschadigen. Die angst is niet nodig: de baby wordt goed beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is goed afgesloten. Als je partner toch bang is om te penetreren, dan kan seks zonder penetratie erg prettig zijn.

Ook zonder veel seks kan de zwangerschap een periode van bijzondere intimiteit zijn voor jou en je partner. Door het voelen van de bewegingen in je buik, het luisteren naar het hartje van de baby en het praten tegen de baby kan je partner de zwangerschap mee beleven.

Er zijn ook partners die het moeilijk vinden om hun rol te bepalen tijdens de zwangerschap en bijvoorbeeld helemaal op gaan in hun werk. Praat hier met elkaar over.

Vragen

Problemen of vragen met betrekking tot seksualiteit kun je met de verloskundige bespreken. Dit geldt ook voor eerdere negatieve ervaringen met seksualiteit of moeite met een inwendig onderzoek. Wij kunnen hier dan rekening mee houden en je beter begeleiden.

Contact

zwangerschap

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Wegwerkzaamheden

Wegwerkzaamheden Vanaf vandaag 18 maart tot vrijdag 22 maart is de Laan naar Emiclaer afgesloten ivm wegwerkzaamheden. De praktijk is …

Ramadan

Ramadan Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde …

Dienstdoende verloskundige 8 maart

Dienstdoende verloskundige 8 maart In verband met een uitje van ons gehele team. Zal verloskundige Annemarie van verloskundigenpraktijk Pala voor …