Regelzaken in het kraambed


Kort na de bevalling zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Omdat de kersverse moeder dan vaak in beslag genomen wordt door haar lichaam en kindje, komen deze ’taken’ vaak bij de vader terecht.

Thuiskomst melden

Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen is het belangrijk dat jullie de kraamzorg bellen als bekend is wanneer je naar huis mag. De kraamzorg verzorgt thuis de eerste opvang. Wanneer je onder begeleiding van de gynaecoloog bent bevallen, informeert het ziekenhuis ons wanneer je uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Ook voor ons is het belangrijk te weten dat jullie thuis zijn gekomen, omdat wij dan verantwoordelijk zijn voor moeder en kind.

Aangifte

Jullie kindje moet binnen 3 werkdagen aangegeven worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar je kindje geboren is.
Meenemen bij aangifte:

  • Legitimatie bewijs
  • Trouwboekje of akte van erkenning
  • Briefje met volledige namen van jullie kindje, geboortedatum en geboortetijd

Aangifte kan in Amersfoort alleen op het gemeentehuis, bij de afdeling burgerzaken.
Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Amersfoort.

Verzekering

In de zorgverzekeringswet is vastgesteld dat ouders de geboorte van hun kindje binnen 4 maanden na de geboorte moeten melden. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met een van de ouders.

Geboortekaartjes

Na de geboorte van jullie baby moet je contact opnemen met de drukker die de geboortekaartjes verzorgt. Aan hem kun je de precieze geboortedatum, geboortetijd, de naam en het geslacht van jullie kindje doorgeven. Het is belangrijk dat alle gegevens goed op het kaartje komen te staan. Controleer de gegevens daarom goed, voordat je de kaartjes laat drukken.

Huisarts brief

Ben je onder onze verantwoordelijkheid bevallen, dan sturen wij na de geboorte van je kind,  digitaal een brief naar je huisarts. Hierin staan het verloop van de zwangerschap, bevalling en uitkomst vermeld.
Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan kan het zijn dat je deze brief op papier mee krijgt. Geef deze bij voorkeur binnen een aantal dagen na de geboorte af.
Jullie kindje wordt automatisch ingeschreven in de huisartsenpraktijk van de moeder.

Gerelateerde onderwerpen

Contact

Kraambed

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Telefonische bereikbaarheid praktijk (2)

Telefonische bereikbaarheid praktijk Door de vakantie van Gerda zit de aankomende week Anke voor je klaar om je telefonisch te …

Telefonische bereikbaarheid praktijk

Telefonische bereikbaarheid praktijk Door de vakantie van Gerda zit de aankomende week Anke voor je klaar om je telefonisch te …

5e Ziekte / ParvovirusB19

5e ziekte / Parvovirus B19 In het nieuws wordt gesproken over een toename van het ‘parvovirus’ (ook wel bekend als …