Verloskundigen Amersfoort

Korte Tongriem


Bij zuigelingen bemoeilijkt een korte tongriem zowel het drinken aan de borst als het drinken uit een fles. Dit is vaak eenvoudig te verhelpen door middel van het doorknippen van de tongriem. Bij voorkeur wordt dit zo snel mogelijk na de geboorte gedaan, maar in ieder geval vóór de leeftijd van drie maanden. Daarna moet de ingreep onder narcose plaatsvinden.

Symptomen bij de zuigeling

  • Luidruchtig drinken met een klakkend geluid
  • Frequent loslaten van de borst of de fles, doordat de baby geen vacuüm kan houden
  • Niet kunnen pakken van de borst met als gevolg onvoldoende inname en continu willen drinken
  • ‘Failure to thrive’ (slecht groeien en gedijen)

Symptomen bij de moeder

  • Tepelpijn en/of tepelkloven
  • Stuwing of juist onvoldoende melkproductie
  • Mastitis, ofwel borstontsteking.

Heeft jouw baby, ondanks een korte tongriem, helemaal geen problemen met drinken, dan kunnen onderstaande redenen (die optreden op latere leeftijd) toch overwegingen zijn om de tongriem te laten klieven.

Als de baby straks kleuter is…

Kleuters die gaan leren praten, kunnen grote hinder ondervinden van een te korte tongriem. Om goed te leren praten, heb je namelijk een goede, beweeglijke tong nodig. Ook een simpel iets als het likken van een ijsje is moeilijk en door de druk van de tong tegen de onderste snijtanden kan een spleetje ontstaan.

Straks, in de puberteit…

Ook voor zoenen heb je een bewegelijke tong nodig. Dat lukt niet als de tongriem verkort is.

Hoe vaak komt het voor?

Een verkorte tongriem komt ongeveer bij 3% van de mensen voor.

Wat kun je er aan doen?

Een verkorte tongriem kan makkelijk verholpen worden. De methode die het meest gebruikt wordt, is het doorknippen van het tongriempje. Het knippen neemt 10 tot 15 seconden in beslag en gaat als volgt: je baby wordt (gewikkeld in een doek) met het hoofd naar de verloskundige geplaatst. Zij neemt dan met sleufzonde de tong aan de onderkant vast, waardoor deze een stukje omhoog wordt getrokken. Een smalle steriele schaar wordt onder de top van de tong geplaatst en het tongriempje wordt ingeknipt. Daarbij wordt naar achteren geknipt dicht tegen de tong aan, om letsel aan de onderliggende klieren te vermijden. Bij een strak tongriempje wordt 2 à 3 keer geknipt. Vaak zien we een klein beetje bloed. Pijnstilling en antibiotica zijn niet nodig.

Kijk voor meer informatie, oefeningen en het tarief in onze folder.

Alle verloskundige in onze praktijk zijn geschoold en vaardig in het klieven van een korte tongriem.