Thuis of ziekenhuis?

Eigen keuze

Als de zwangerschap gezond en normaal verloopt, dan heb je in Nederland zelf de keuze over de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling.

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Dit komt omdat de verloskundige continue risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk om op dé plek te bevallen waar jij denkt dat je het meeste op je gemak bent.

Zowel thuis als in het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling. Wij vinden het fijn om te weten waar jullie voorkeur naar uit gaat, zodat wij rekening kunnen houden met jullie wensen. Je kunt echter op het laatste moment nog van gedachten veranderen. Je zult niet de eerste zijn die er tijdens de bevalling achter komt dat je toch liever thuis blijft, of andersom!

In Nederland kennen we het unieke systeem van thuis bevallen. Thuis ben je in je eigen vertrouwde omgeving en hebben jij en je partner de meeste controle over het verloop van de bevalling. Doordat je thuis in een vertrouwde omgeving bent, kun je het beste ontspannen. Dit is erg belangrijk voor het verloop van je bevalling.

Kraamzorg

De kraamverzorgster assisteert ons thuis tijdens de bevalling. Na de bevalling zorgt zij ook voor de eerste verzorging en opvang.
Kijk voor meer informatie bij Kraamzorg.

Overdracht

Wanneer er thuis problemen of complicaties tijdens de bevalling optreden, zal er contact met de gynaecoloog zijn. Wij passen tijdens de bevalling continue risicoselectie toe. Dit maakt dat we problemen vaak op tijd signaleren en er dan meestal voldoende tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Daarnaast zijn wij ook opgeleid om bij problemen zelf in te grijpen en voor een goede eerste opvang te zorgen.

Voorlichtingsavond

Om je voor te bereiden op een bevalling is het goed om een zwangerschapscursus te doen. Daarnaast kun je naar een voorlichtingsavond gaan.

Er bestaan nog meer soorten voorlichtingsavonden, waaronder ook een voorlichtingsavond die wij zelf organiseren over de bevalling.
Kijk voor meer informatie bij Voorlichtingsavonden.

Het kan zijn dat je voorkeur uitgaat naar een ziekenhuisbevalling. Het is mogelijk dat je je veiliger voelt in het ziekenhuis. Ook kunnen er thuis omstandigheden zijn die ertoe leiden dat een ziekenhuis bevalling de voorkeur heeft.

Een poliklinische (ziekenhuis) bevalling start altijd thuis. Wij spreken in de zwangerschap met je af wanneer je ons moet bellen. Wij bezoeken je dan eerst thuis en zullen in overleg een goed moment uitkiezen om naar het ziekenhuis te gaan.
3 uur na de bevalling en na even bij te zijn gekomen, te hebben gegeten en gedoucht, gaan jullie weer naar huis.

Bij complicaties of problemen kunnen wij overleggen met de dienstdoende arts of klinisch verloskundige. Gynaecologen zijn niet altijd 24 uur per dag aanwezig in het ziekenhuis. Zij moeten bij complicaties ook van huis komen.
Als je bevalling voorspoedig is verlopen, ga je samen met de baby zo snel mogelijk weer naar huis. Dit kan soms al enkele uren na je bevalling zijn.

Geboortecentrum Amersfoort

Geboortecentrum Amersfoort Morgen 4 december vanaf 6u ’s ochtends is het zover.

Dan kan je voor je poliklinische bevalling terecht in het geboortecentrum Amersfoort.

Het zijn 2 kamers op de afdeling moeder en kind van het meander ziekenhuis te Amersfoort.

In beide kamers is het mogelijk om in bad te bevallen. Voor de hygiëne, moet je dan een hoes etc. aanschaffen van 75,-.

Het is niet mogelijk om je eigen bad en of eigen persoonlijke set mee te nemen.

Op 1 kamer is het mogelijk om lachgas als pijnstilling te gebruiken.

Er is een kraamverzorgster aanwezig, dus je bent niet afhankelijk of jouw kraamverzorgster een contract heeft met het meandermc.

Mochten we de gynaecoloog nodig hebben, dan kan dit bij spoed altijd.

Is er geen spoed en is er wel een gynaecoloog nodig, dan kan het zijn dat je weer naar een ander ziekenhuis moet worden verplaatst.

Met sommige medische indicatie kan je in het geboortecentrum bevallen. ( vraag dit na bij je eigen verloskundige)

Heb je alle controles bij de gynaecoloog dan is het niet mogelijk om in het geboortecentrum te bevallen.

De kosten zijn hetzelfde als voor een poliklinische bevalling, je betaald altijd een eigen bijdrage. ( mits anders beschreven in je zorgverzekeringpolis)

Om iedereen de mogelijkheid te geven gebruik te maken van het geboortecentrum, en minder verplaatsingen tijdens de bevalling te hebben, zullen we pas tijdens de actieve fase van de bevalling verplaatsen naar het geboortecentrum.

Kosten

Een poliklinische bevalling brengt vaak extra kosten met zich mee. Voor het exacte bedrag kun je navraag doen bij je zorgverzekering.

Verder is er in het ziekenhuis betaald parkeren. Moet je langer in het ziekenhuis verblijven, is het mogelijk een parkeerkaart te kopen.

Kraamzorg

Sinds mei 2014 is het ook mogelijk dat de kraamverzorgster ons assisteert tijdens je bevalling in het ziekenhuis. Na de bevalling zal de kraamverzorgster met jullie mee gaan naar huis en zorgen voor de eerste opvang van thuis.
Wanneer er tijdens je bevalling toch reden is om overgedragen te worden aan het ziekenhuis, zal de kraamverzorgster overdragen aan een verpleegkundige.
Kijk voor meer informatie bij Kraamzorg. Wil je weten welke kraamzorgbureau’s meedoen? Kijk bij Nieuws.

Overdracht

Wanneer er tijdens de bevalling problemen of complicaties optreden, overleggen wij met de gynaecoloog. Wij passen tijdens de bevalling continue risicoselectie toe, hierdoor signaleren we problemen tijdig. De artsassisten of klinisch verloskundige zal de verantwoordelijkheid over de bevalling overnemen. Omdat je al in het ziekenhuis bent, hoef je je hiervoor niet meer te verplaatsen.

Voorlichtingsavonden

Om je voor te bereiden op een bevalling in het ziekenhuis organiseren verpleegkundigen van de afdeling Kraam- en Verloskunde in samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde regelmatig voorlichtingsavonden met als titel ‘Hoe bevalt het?’.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van het Meander Medisch Centrum.

Er bestaan nog meer soorten voorlichtingsavonden. Kijk voor meer informatie bij Voorlichtingsavonden.

Medische indicatie

Indien je een medische indicatie hebt, zal de bevalling begeleid moeten worden door een gynaecoloog. Een medische indicatie kan voor de bevalling al bestaan. Ook kan een medische indicatie ontstaan tijdens je zwangerschap en bevalling. Dit gebeurt wanneer het verloop van de zwangerschap en/of bevalling afwijkt van normaal.

Samen beslissen begint met 3 goede vragen

Tijdens de zwangerschap en bevalling zijn er veel keuzes. Voorbeelden van keuzes zijn: Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Welke pijnverlichting kan ik kiezen? Als je naar de verloskundige of gynaecoloog gaat, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Welke behandeling of welke zorg het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld je situatie thuis en wat jullie wensen zijn.

Het is belangrijk om samen met uw verloskundige of gynaecoloog deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen:

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Deze vragen nodigen je verloskundige of gynaecoloog uit goede informatie te geven en een open gesprek met jullie te voeren. Samen met hem of haar kun je vervolgens beslissen welk behandeling of zorg het beste bij jouw past.

Contact

bevalling

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Wegwerkzaamheden

Wegwerkzaamheden Vanaf vandaag 18 maart tot vrijdag 22 maart is de Laan naar Emiclaer afgesloten ivm wegwerkzaamheden. De praktijk is …

Ramadan

Ramadan Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde …

Dienstdoende verloskundige 8 maart

Dienstdoende verloskundige 8 maart In verband met een uitje van ons gehele team. Zal verloskundige Annemarie van verloskundigenpraktijk Pala voor …