Kraamzorg


Een kraamverzorgende biedt zorg en ondersteuning tijdens de bevalling en de eerste 8 dagen na de geboorte. Zij leert jullie je kindje verzorgen, helpt bij de voedingen, voert medische controles uit bij zowel moeder als kind en ondersteunt het gezin in het huishouden.

Samenwerking

Wij werken als verloskundigen nauw samen met de kraamverzorgende. Wij zullen jullie gedurende de kraamtijd ongeveer 3 tot 4 keer thuis bezoeken. Wanneer er bijzonderheden of dringende vragen zijn, zal de kraamverzorgende ons bellen om te overleggen.

Bevalling

De kraamverzorgster assisteert ons tijdens de thuisbevalling. Daarnaast blijft zij na de bevalling wat langer om een goede start te kunnen maken met je pasgeboren kindje en het een en ander op te ruimen.

Sinds mei 2014 is het ook mogelijk dat de kraamverzorgster ons assisteert tijdens je bevalling in het ziekenhuis. Na de bevalling zal de kraamverzorgster met jullie mee gaan naar huis en zorgen voor de eerste opvang van thuis.
Wanneer er tijdens je bevalling toch reden is om overgedragen te worden aan het ziekenhuis, zal de kraamverzorgster overdragen aan een verpleegkundige.

Ben je benieuwd welke kraamzorgbureau’s meewerken met het begeleiden van een ziekenhuisbevalling? Kijk bij aanmelden.

Zorgverzekering

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kraamzorg valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat iedere verzekering de basisuren kraamzorg vergoedt. Je hebt minimaal recht op 24 uur kraamzorg, te verdelen over 8 dagen. Het aantal kraamzorguren waar jullie recht op hebben wordt geïndiceerd volgens het Landelijke Indicatie Protocol (LIP). Het is goed om te weten dat er een kleine eigen bijdrage per uur van je wordt gevraagd. Neem eventueel contact op met je zorgverzekering wanneer je hier meer informatie over wilt.

Aanmelden

Wij adviseren je om je voor de 16e week aan te melden voor kraamzorg. Zodra je aangemeld bent heb je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens en na de bevalling.

Kraambureaus in deze regio in het KSV zitten en een contract hebben om in het Meander te mogen werken zijn:

Wil je graag een “bekend” persoon. Dan kan je kiezen voor een zelfstandig werkende kraamverzorgster.  Zij maakt kennis met jullie in de zwangerschap en neemt maar beperkt cliënten aan, om zo de mogelijkheid te hebben om volledige kraamzorg te geven.

voor meer informatie over wat je moet regelen, bij Regelzaken tijdens de zwangerschap.

Contact

Kraambed

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Vacature praktijkassistente

Vacature praktijkassistente Altijd al binnen onze praktijk willen werken? Wij zijn op zeer korte termijn opzoek naar een nieuwe praktijkassistente. …

Informatieavond over de bevalling

Verloskundige in opleiding Wij organiseren maandelijks een informatieavond over de bevalling voor al onze zwangeren en partners tussen de 28 …

Verloskundige in opleiding

Verloskundige in opleiding In de week van 18 december 2023 tot en met 1 februari 2024 loopt Christianne stage bij …