Ramadan


Ramadan is de belangrijkste maand in de islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde moslim.

Kinderen, zieken, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn vrijgesteld. De Islam stelt de zwangere vrouw vrij in haar keuze om zelf te beslissen of zij aan het vasten mee wil doen.

Wij respecteren uw wens om te vasten, echter het verloskundig medisch advies is om tijdens de zwangerschap, geen maaltijden over te slaan, dus niet te vasten. Dit advies baseren we op wetenschappelijke literatuur. Veel mensen die vasten ervaren in meer of mindere mate: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, flauwvallen of andere gezondheidsklachten. Bij vastende zwangeren vinden deze gevolgen sneller en zwaarder plaats. Dit heeft te maken dat de zwangere ook voedsel/energie nodig heeft voor haar ongeboren kind.

Uit onderzoek blijkt dat vasten ook (langere termijn) negatieve gezondheidseffecten op het kind kan hebben, dat in de baarmoeder zat terwijl de moeder vastte. Dit zijn onder andere:

  • Lager geboortegewicht
  • Slechtere schoolresultaten
  • Slechtere algemene gezondheid, wat toeneemt met de leeftijd (grotere kans op suikerziekte, hoge bloeddruk, en hart- en vaatziekten).