22 maart 2020

Het antwoord op de meest gestelde vragen vind je hieronder. Heb je nog andere vragen, neem dan telefonisch contact op met je verloskundige.

Mag mijn partner nog bij de bevalling in het ziekenhuis zijn?
Ja, bij een bevalling in het ziekenhuis mag 1 persoon extra zijn.

Ik heb gehoord dat je gescheiden wordt van je baby als je net bevallen bent en het Coronavirus hebt. Is dat zo?
Nee, in Nederland word je niet gescheiden van je baby. In China was dit wel zo, maar nieuwe inzichten hebben geleerd dat dat niet nodig is. We hebben hierover met alle partijen in de geboortezorg afspraken gemaakt hierover, zoals met het ziekenhuis, kraamzorg.

Komt er nog wel een kraamverzorgende in huis?

Je kunt blijven rekenen op de zorg van een kraamverzorgende. Als jij of je partner ziek misschien het Coronavirus heeft (omdat jullie bijvoorbeeld verkouden zijn, keelpijn hebben of hoesten), kan de kraamverzorgende alleen zorg verlenen met de juiste beschermingsmiddelen. Informeer bij de kraamorganisatie hoe zij de zorg aan jullie nu invullen. Mogelijk kiest de organisatie ervoor een deel van de zorg op afstand te leveren, bijvoorbeeld via (beeld)bellen. Hierover word je door je kraamverzorgende geïnformeerd.

Mag ik kraambezoek ontvangen?

Liever geen kraambezoek op het moment dat de kraamverzorgenden in huis is. Dit om (sociale) contacten zoveel mogelijk te voorkomen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Advies voor het kraamgezin is daarnaast dat als ze bezoek willen ontvangen, alléén wanneer bezoek geen enkele ziekteverschijnselen heeft.

Ik wil een lactatiekundige om advies vragen. Hoe doe ik dat?
Als je problemen hebt met borstvoeding en het advies van een lactatiekundige is nodig, dan zal de afspraak meestal plaatsvinden via (beeld)bellen. Als er toch praktische hulp aan je kraambed nodig is, dan bespreken de verloskundige en kraamverzorgende dit met jou. Als de lactatiekundige thuiskomt, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen houden

Nepnieuws
Ook wij zien verschillende berichten doorkomen waarvan de waarheid soms lastig te achterhalen is of zelfs fake is. Ben je ongerust of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met je verloskundige.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet meer vatbaar om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker. Er zijn niet genoeg zwangere vrouwen die het Coronavirus hebben gekregen om dit zeker te kunnen weten.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?

We weten niet of een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het Coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is, Wat weten wel dat als een zwangere vrouw ziek wordt van een ander virus ze meer kans heeft op longproblemen.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling?
Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Baby’s in de buik en na de bevalling zijn onderzocht of zij het virus hebben. Het virus zat niet in het vruchtwater, niet in het bloed in de navelstreng, niet in de keel van de baby en niet in de borstvoeding. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. Bijvoorbeeld als zij haar baby knuffelt. Het is dan extra belangrijk om de hygiëne maatregelen van het RIVM op te volgen.

Kan ik een miskraam krijgen van Coronavirus?

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus. Er worden er wel iets meer baby’s te vroeg geboren van moeders die het Coronavirus hebben. We weten nog niet zeker of dit echt door het Coronavirus komt.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?

Ja. Er is onderzocht of het virus in de borstvoeding over gaat. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkapje en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten).

Ik twijfel tussen bevalling thuis of in het ziekenhuis… Wat kan ik het beste doen?

De samenwerkende partijen in de geboortezorg vinden het belangrijk om naast poliklinische, ook thuisbevallingen te kunnen blijven doen.

Daar werken we hard aan, daar overleggen we over en maken we afspraken over. Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg maken lokaal aanvullende afspraken om te zorgen dat je ook poliklinisch kunt bevallen. Omdat de situatie per dag verschilt, bekijken we van dag tot dag of dit mogelijk blijft.

(bron: KNOV – de verloskundige)