Voorkomende klachten tijdens het kraambed
Tijdens het kraambed is je lichaam aan het herstellen van de zwangerschap en bevalling. Het is goed om te weten wat je hiervan kan verwachten.
De kraamverzorgster komt iedere dag om jullie thuis te helpen en te begeleiden met de verzorging van jullie kindje. De eerste dagen is alles nieuw en spannend. Zeker als het jullie eerste kindje is, valt er veel te leren!
Zo kort na de bevalling is het advies vaak om veel rust te nemen. Uit ervaring weten wij dat de eerste nachten vaak onrustig en kort zijn. Slaap ’s middags samen bij, laat niet té veel en té lang visite komen en beperk je eigen activiteiten.
Dit is een overzicht van de veel voorkomende klachten je tijdens je kraambed kunt ervaren. Kijk ook voor meer informatie bij Borstvoeding.
Niet alleen de zwangerschap, maar ook de bevalling kan de oorzaak zijn van het ontstaan van aambeien. Aambeien kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en je erg belemmeren in je herstel tijdens de kraamtijd. Aambeien genezen uiteindelijk vanzelf, maar soms is een middel ter bevordering van genezing nodig.
Bespreek je klachten met ons en dan kunnen wij eventueel een middel tegen de aambeien voorschrijven en je de juiste adviezen geven.
Neem de eerste dagen na de bevalling voldoende rust en beperk het (vaak) lopen van trappen. Een zwangerschap en bevalling kunnen pijnklachten aan je bekken veroorzaken. Door rust, ontspanning en oefeningen kunnen deze klachten langzaam verbeteren. Bespreek je klachten met ons en raadpleeg eventueel een bekken- en/of fysiotherapeut voor tips en adviezen na je bevalling.
Tijdens de bevalling worden de bekkenbodemspieren fors opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren langzaam weer hun oude vorm en kracht terug. Daar gaat wat tijd overheen.
Vrouwen kunnen in deze periode last krijgen van bekkenbodemklachten zoals:
- urineverlies, vooral bij hoesten, niezen, tillen (stress-urine-incontinentie)
- niet goed kunnen ophouden van windjes
- verlies van ontlasting
- een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en de bekkenbodem
- pijn in het bekkenbodemgebied, pijn bij het vrijen.
Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan deze klachten, de vrouwen denken dat het erbij hoort, en dat de klachten vanzelf weer overgaan. Dit is niet altijd het geval.
Nemen de bovenstaande klachten 6 weken na de bevalling nog steeds niet af, dan is het zinvol hier iets aan te doen en contact op te nemen met een bekkenbodemspecialist. Met de juiste begeleiding kunnen bekkenbodemklachten goed behandeld worden, en wordt het leven een stuk prettiger!
Kijk bij Links voor Fysiotherapeuten en Bekkenbodemspecialisten waar wij goede ervaring mee hebben.
Eventueel kan je middels deze vragenlijst nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. Fysiotherapeuten kijken naar de antwoorden die jij invult en geven je dan een advies dat bij jou past
Als pas bevallen moeder heb je de eerste dagen vaak ruim bloedverlies. Voor veel vrouwen is de hoeveelheid te vergelijken met een flinke menstruatie. Het kan ook voorkomen dat je bloedstolsels (klonten) verliest.
Bloedverlies na een bevalling stopt vaak na ongeveer 6 weken. Het bloedverlies is in het begin helder rood, dan (donker) bruin en later meer gelig (wondvocht) van kleur. De hoeveelheid bloedverlies kan per dag verschillen. Als je zelf actiever wordt kan het bloedverlies toenemen en weer helderrood van kleur worden. Soms stopt het een paar dagen en begint het daarna toch weer iets.
Zo lang je nog helder vloeit na je bevalling mag je niet zwemmen, geen gemeenschap hebben en geen tampons gebruiken. Dit alles vanwege infectie gevaar. Let vooral ook goed op je hygiëne.
Goede verzorging van je hechtingen is belangrijk om genezing te bevorderen. Kort na je bevalling kun je koude kompressen gebruiken om zwelling en pijn tegen te gaan. Daarnaast kan het de eerste dagen prettiger zijn om tijdens het plassen te spoelen met water of onder de douche te plassen. Het water verdunt je urine, zodat het plassen minder prikt.
Om een ontsteking te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Verschoon regelmatig je verbandjes, rust eventueel met je billen bloot in bed en ga indien nodig met je billen in een sodabadje. Bij het vermoeden op een ontsteking is het goed om met ons te overleggen. Wij zullen dan de hechtingen bekijken en de juiste adviezen geven.
Het gebruikte hechtmateriaal is oplosbaar. Wanneer je erg last hebt van de hechtingen kunnen deze soms verwijderd worden rond de 6e dag.
Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby’s laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest is of gewoon moe is en slaap heeft.
Normaal huilgedrag
Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaan baby’s meer huilen. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Vanaf 4 maanden hebben baby’s meer interesse voor hun omgeving. Ze kunnen makkelijker communiceren en contact maken. Hierdoor krijgen baby’s meer mogelijkheden om zich te uiten. Het huilen zal dan afnemen.
Vanaf 7 maanden gaan baby’s steeds meer gebaren en woorden gebruiken en nog minder huilen. Een baby huilt op deze leeftijd vaak alleen nog als laatste redmiddel. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of bij stress.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je de signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je op de signalen reageert. Bijvoorbeeld door je baby te voeden, te verschonen, te troosten door hem tegen je aan te houden, door tegen hem te praten of door je baby op tijd naar bed te brengen. Je kunt het huilen ook proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden en door het creëren van meer regelmaat en rust.
Veel huilgedrag
Het is heel vervelend als je baby blijft huilen en je niet weet waarom. Je kunt je hierdoor heel erg machteloos voelen. Meestal is er geen sprake van een medische reden, maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Kijk voor meer informatie op:
Een pasgeboren kindje is erg vatbaar voor infecties. Het herpesvirus, wat de koortslip veroorzaakt, kan ze erg ziek maken. Wanneer je zelf een koortslip hebt is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten. Draag eventueel een mondkapje en was goed je handen, ter voorkoming van besmetting. Als er bezoek komt met een koortslip, laat deze dan niet zoenen of knuffelen met jullie kindje.
De eerste dagen na je bevalling kun je last van naweeën krijgen. Je baarmoeder is dan bezig om goed samen te trekken.
Naweeën ontstaan vaak na een snelle bevalling en wanneer je borstvoeding geeft. Soms worden naweeën als behoorlijk pijnlijk en vervelend ervaren. Je mag eventueel paracetamol gebruiken om de pijn tegen te gaan.
Zorg er na de bevalling voor dat je regelmatig gaat plassen. Een volle blaas zorgt ervoor dat je baarmoeder niet goed kan samentrekken. Hierdoor ga je buikpijn (naweeën) en meer bloedverlies krijgen.
Kort na een bevalling ben je soms de controle over je blaas kwijt en voel je niet altijd wanneer je blaas vol is. Zorg ervoor dat je voldoende blijft drinken en ga gewoon regelmatig plassen (bijvoorbeeld vóór elke voeding).
De eerste dagen is het normaal dat je tepels de eerste 30-60 seconden gevoelig of soms pijnlijk zijn doordat spiertjes die in de tepel zitten uitgerekt worden. Als de melk toeschiet zakt dit gevoel weer.
Na enkele dagen zijn de tepels hieraan gewend en doet het eerste aanzuigen geen pijn meer. Het voeden voelt dan plezierig aan. Bij de één duurt deze gewenning langer dan bij de ander.
Als de gevoeligheid na 60-90 seconden niet afzakt en het voeden nog steeds pijn doet, haal dan je baby van de borst door je pink in de mondhoek van je baby te steken. Het vacuüm wordt verbroken en je baby laat de borst los. Leg daarna je baby opnieuw aan.
Tijdens de kraamweek kun je last hebben van kraamtranen. Dit betekent dat er dagen zijn waarbij je om het minste of geringste in tranen bent. Vaak komt dit vooral door je hormonen. Er verandert veel in je hormoonhuishouding, waar je lichaam op reageert. Je kunt niet zo veel aan doen. Deze labiele periode gaat bijna altijd vanzelf weer over.
Soms kunnen dingen je tijdens de kraamweek ook wat veel zijn. Je moet wennen aan de nieuwe situatie en nieuwe verantwoordelijkheid. Maak je je zorgen of pieker je veel, praat erover en vertel het aan ons.
De meeste vrouwen ervaren een labiele periode in de kraamweek, dit noemen we ook wel de kraamtranen, zie voor meer informatie hierboven.
Bij ongeveer 10% van de vrouwen, gaat dit labiele gevoel niet over. Deze vrouwen voelen zich vaak verdrietig en hopeloos. Ze verliezen het vertrouwen in zichzelf en gaan minder goed voor zichzelf zorgen. Hierdoor krijgen ze veel schuldgevoelens naar hun pasgeboren kindje, wat de situatie behoorlijk lastig kan maken.
Vrouwen in deze situatie hebben vaak het gevoel dat niemand de gevoelens die ze hebben zullen begrijpen, ze moeten immers toch blij zijn? Ze verliezen hierdoor vaak het contact met de omgeving.
Het is duidelijk dat deze vrouwen hulp nodig hebben om hieruit te komen. Trek dan ook zelf óf als partner aan de bel bij ons of je huisarts!
Kijk voor meer informatie op kraamtranen.nl of geenrozewolk.nl
Kraambed
Gerelateerde onderwerpen
Contact
Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →
Nieuws
Verloskundige in opleiding
Verloskundige in opleiding Verloskundige in opleiding In de periode van 4 november tot 13 december komt Josephine bij ons lees meer…
MOTHER-studie
MOTHER-studie Waar staat de afkorting MOTHER voor? MOTHER staat voor Maternal pelvic flOor healTH and ExpeRience. In het Nederlands betekent lees meer…
September telefonische bereikbaarheid (2) )
September telefonische bereikbaarheid Wegens de vakantie van onze assistente Gerda is de bereikbaarheid anders dan je bent gewend. Maandag 9 lees meer…