Stuitligging
Tijdens je zwangerschap kan het zo zijn dat je kind af en toe in stuit ligt. Wat betekent dat je kind met de billen naar beneden en het hoofdje omhoog ligt. Dit is normaal. Kinderen bewegen veel in de baarmoeder en nemen gedurende de zwangerschap verschillende houdingen aan.
Aan het einde van de zwangerschap is er minder ruimte in de baarmoeder, je kind zal nog steeds blijven bewegen maar het draaien en veranderen van houding wordt lastiger.
3% van de kinderen ligt in Nederland rond de 36 weken nog steeds in stuitligging. Op dit moment kom je voor verschillende keuzes te staan. Wil je je kindje laten draaien met een uitwendige versie? Wat als dit mislukt? En wat vind je van een stuitbevalling? Zou je willen kiezen voor een keizersnede?
Als je kindje in stuit ligt, krijg je de keuze om een uitwendige versie te doen. Bij de uitwendige versie wordt je kind in de baarmoeder via druk op de buik gedraaid. Met een hand worden de billen van je kind gepakt en met de ander het hoofdje. Door op deze manier druk uit te oefenen maakt je kind een koprol in de buik en komt het met het hoofdje beneden te liggen.
Advies
Als verloskundigen adviseren we je altijd een versie te overwegen. Wanneer het lukt om je kindje te draaien verklein je daar de risico’s voor tijdens de bevalling mee. Een stuitbevalling of keizersnede neemt meer risico’s met zich mee dan een bevalling in hoofdligging.
Kans van slagen
Soms lukt het draaien van je kind niet. Dan is de houding van je kindje ongunstig of er wordt gestuit op te veel weerstand. Als er te veel weerstand is, zal de versie niet geforceerd worden.
Het draaien van je eerste kind gaat minder gemakkelijk dat wanneer je al eerder zwanger bent geweest. Een versie lukt gemiddeld bij 40% van de gevallen bij een eerste kind en 50% van de gevallen bij tweede kind of meer.
Complicaties
Bij een uitwendige versie komen complicaties zeer zelden voor.
Soms kan de hartslag van je kindje tijdelijk vertragen of versnellen. Deze herstelt vrijwel altijd binnen tien minuten. Om deze reden wordt de hartslag van je kind voor en na het draaien in de gaten gehouden.
Ook is er een zeer kleine kans dat de bevalling begint of je vliezen breken door het het draaien, de kans daarop is echter net zo groot als de kans dat dit spontaan gebeurt.
Als alternatief wordt soms geprobeerd om met acupunctuur een baby te draaien. Je zou dit kunnen overwegen als je geen versie wil doen, of als deze mislukt.
Door een behandeling met Moxa wordt de baby gestimuleerd om meer te bewegen en zichzelf om te keren.
De effectiviteit van deze behandeling is niet voldoende bewezen.
Kijk bij onze links / acupunctuur
Verschillende houdingen geven ruimte in je bekken. Dit kan je gebruiken tijdens de bevalling. Maar als er sprake is van een stuitligging, kan je door oefeningen te doen ook ruimte creëren, waardoor de baby anders kan gaan ligging.
Deze houdingen komen vanuit Spinning Babies. Technieken van Spinning Babies zijn erop gericht om jouw lichaam in balans te brengen en uit te lijnen, en daarnaast ruimte te creëren voor je baby om bij stuitligging gemakkelijker te kunnen draaien.
Moxatherapie in combinatie met Spinning Babies houdingen kunnen elkaar aanvullen.
Wil je onder begeleiding de houdingen vanuit Spinning Babies leren, neem dan contact op met fysiotherapie Kennis.
Hierbij een overzicht van de specialisten in moxa en spinning baby’s
Fysiotherapie Kennis – Spinningbaby’s
Yoga Mama- Moxa / spinningbaby’s
LG acupunctuur – Moxa / acupunctuur
De voetreflex therapeut– Moxa
Praktijk Moya – Moxa / voetreflex
Els Keuning – Moxa / voetreflex
Als je kindje in stuit ligt voor de bevalling mag je kiezen of je een vaginaal wilt bevallen of dat je een keizersnede wilt.
Dit is vaak een moeilijke keuze omdat aan beide keuzen nadelen zitten. Om deze reden adviseren wij je als verloskundige altijd een versie te overwegen.
Risico’s
Kinderen die bij stuitligging geboren worden met een keizersnede hebben vaak minder problemen tijdens en na de bevalling dan met kinderen die bij stuitligging vaginaal geboren worden.
Echter blijkt uit onderzoek dat er na twee jaar geen verschil is in ontwikkeling en gezondheid tussen kinderen die geboren zijn met keizersnede en kinderen die vaginaal geboren worden. Het verschil dat er tijdens en na de geboorte was, bleek na 2 jaar ook verdwenen.
Bij een keizersnede zijn er voor de moeder meer risico’s op complicaties dan bij een vaginale bevalling.
Ook zijn er na een keizersnede bij een volgende bevalling meer risico’s voor moeder en kind dan na een vaginale bevalling.
Stuitbevalling
Tijdens een stuitbevalling word je goed in de gaten gehouden.
De hartslag van je kind wordt geregistreerd met een hartfilmpje. Daarnaast wordt de kracht van je weeën goed in de gaten gehouden en moet de snelheid van de ontsluiting goed gaan.
Als de bevalling niet optimaal gaat, verhoogt dit de kans op complicaties. Om deze reden zal dan alsnog besloten worden een keizersnede te doen.
Risico’s tijdens een stuitbevalling zijn:
- De kans van opname op de couveuseafdeling komt iets vaker voor .
- De kans dat je kindje met een lagere Apgarscore wordt geboren is iets groter.
- Er bestaat meer kans op een verrekking van de zenuw of spieren in de nek of schouder van je kind.
- De kans op een keizersnede is groter.
Keizersnede
Bij de keuze voor een keizersnede wordt het moment van de geboorte van je kind ingepland. Als je eerder weeën krijgt, wordt er op dat moment een keizersnede gedaan.
Risico’s tijdens een keizersnede zijn:
- Een grotere kans op een infectie bij moeder.
- Een grotere kans op een infectie bij je kind.
- Het herstel voor moeder na een keizersnede is langduriger dan na een vaginale bevalling.
- Er is meer kans op overmatig bloedverlies.
- Er is meer kans op blaas- en darmproblematiek.
- Bij een volgende bevalling is er meer kans op complicaties.
- Dit komt door het litteken wat in de baarmoeder zit. Door dit litteken is er een grotere kans op het verkeerd ingroeien van de placenta, overmatig bloedverlies en het scheuren van de baarmoeder.
- Dit geeft een verhoogd risico tijdens de geboorte van een volgend kind.
Het liggen in stuit kan invloed hebben op de heupontwikkeling van dje kind. Je kind heeft een iets hogere kans op het ontwikkelen van heupdysplasie. Om deze reden wordt er geadviseerd om 3 maanden na de geboorte een echo te maken van de heupjes van je kind. Dit wordt geregeld via het consultatiebureau.
Kijk voor meer informatie de website van de KNOV.
Zwanger
Contact
Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →
Nieuws
Verloskundige in opleiding
Verloskundige in opleiding Verloskundige in opleiding In de periode van 4 november tot 13 december komt Josephine bij ons lees meer…
MOTHER-studie
MOTHER-studie Waar staat de afkorting MOTHER voor? MOTHER staat voor Maternal pelvic flOor healTH and ExpeRience. In het Nederlands betekent lees meer…
September telefonische bereikbaarheid (2) )
September telefonische bereikbaarheid Wegens de vakantie van onze assistente Gerda is de bereikbaarheid anders dan je bent gewend. Maandag 9 lees meer…