Regelzaken in de zwangerschap
Kosten
In principe is alle verloskundige zorg vergoed wanneer deze medisch geindiceerd is. Soms zijn daar uitzonderingen voor, bijvoorbeeld als het onderzoek je eigen keuze is, zoals bijvoorbeeld een extra echo of bijvoorbeeld de NIPT. Maar ook voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie of een ritje in de ambulace zijn eigen bijdragen. Ben je nieuwsgierig naar wat er precies wel en niet door je verzekering vergoed wordt, bekijk het overzicht op deverloskundige.nl.
Huisarts en apotheek
Het is belangrijk om aan je huisarts en apotheek door te geven dat je zwanger bent. Wanneer je met klachten bij de huisarts komt kan hij/zij er rekening mee houden dat je zwanger bent. Dit kan erg belangrijk zijn bij het stellen van juiste diagnoses en het voorschrijven van medicatie. Ook de apotheek zal in hun systeem vermelden dat je zwanger bent. Via deze weg vindt er extra controle plaats bij de uitgifte van medicatie. Wanneer je zwanger bent mag je namelijk niet elk soort medicijn gebruiken.
Kijk voor meer informatie bij Gezond zwanger.
Kraamzorg
Wij adviseren je voor de 16e week aan te melden voor kraamzorg. Zodra je aangemeld bent heb je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens en na de bevalling. Aanmelden kun je rechtstreeks via je zorgverzekeraar doen of bij het kraambureau naar gelang je eigen voorkeur. Voor ons maakt het in principe niet uit waar jij je aanmeldt voor kraamzorg.
Voor verschillende opties voor kraamzorgbureaus en meer informatie, kijk bij Kraamzorg.
Kraampakket
De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een kraampakket en zorgen dat je er een thuis krijgt. Wanneer je de verzekering op de hoogte stelt dat je zwanger bent kun je dit in gang zetten.
Soms kan het voorkomen dat je niet voldoende verzekerd bent om een kraampakket te ontvangen.
In dat geval moet je het kraampakket zelf regelen. Voor zowel een thuisbevalling als een bevalling in het ziekenhuis heb je een kraampakket nodig.
Voor meer informatie over wat hier in moet zitten en wat handig is om in huis te hebben, kijk bij Regelzaken voor de bevalling.
Zwangerschapscursus
Vraag in het begin van je zwangerschap alvast informatie op over zwangerschapscursussen. De meeste cursussen starten rond de 6e maand van de zwangerschap.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, maar is wel een goede manier om je voor te bereiden op de geboorte van je kindje.
Mogelijkheden zijn: zwangerschapsgymnastiek, yoga, haptonomie, mensendieck, ‘Samen Bevallen’ of bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen. Oriënteer je, vraag je verloskundige om informatie en kies een cursus die bij je past.
Voor meer informatie, kijk bij Cursussen.
Erkenning
Als biologische vader ben je niet automatisch ook de officiële vader van je kind. Dit geldt alleen als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Wanneer dit niet het geval is, is het verstandig om al voor de geboorte je kindje te ‘erkennen’. Hiermee laten jullie samen vastleggen dat dit jullie kindje gaat worden en kun je de achternaamkeuze vaststellen.
Voor de erkenning moeten jullie samen naar het gemeentehuis.
Voor meer informatie kijk op de site van de Rijksoverheid.
Kinderopvang
Informeer in je omgeving naar mogelijkheden voor kinderopvang en vraag naar de vereiste termijn voor het aanmelden van jullie aanstaande kindje.
Kijk op www.kinderopvangonline.nl voor kinderopvang bij jullie in de buurt.
Voorbereiding op de bevalling
Als voorbereiding op de bevalling geven wij je rond de 20 weken de folder “Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?” mee.
Wil je hem alvast lezen klik hier.