Gezond zwanger
Wanneer je zwanger bent moet je nog meer op je gezondheid letten dan normaal. Je gezondheid heeft invloed op de gezondheid van je ongeboren kind. Daarnaast verandert er veel aan je lichaam. Dit hoort bij zwanger zijn maar kan ook vragen oproepen. Om een goede en gezonde bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en groei van je kindje volgen hier een aantal adviezen.
Gewichtstoename
Aankomen tijdens de zwangerschap is belangrijk. Het is vanzelfsprekend dat je gewicht toeneemt als je kindje groter wordt. Ook slaat je lichaam wat reserves op tijdens de zwangerschap.
Hoe veel je in de zwangerschap aan moet komen is ook afhankelijk van je BMI. Wanneer je BMI laag is, zal je lichaam meer reserves opslaan, wanneer je BMI hoog is, is dit minder nodig. Wil je weten wat je BMI is? Kijk op de site van het voedingscentrum.
- Bij ondergewicht (BMI lager dan 19) is het belangrijk om tussen de 12 en 18 kilo aan te komen.
- Bij een normaal gewicht (BMI tussen de 19 en 25) is het normaal om tussen de 11 en 16 kilo aan te komen.
- Bij je overgewicht (BMI tussen 25 en 30) hoef je maar tussen de 7 en 11 kilo aankomen.
- Bij je ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer) is het belangrijk om maar tussen de 5 tot 9 kilo aan te komen.
Voeding
Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. Veilig eten is extra belangrijk. Eten voor twee is niet nodig, wel heb je bepaalde vitamines extra nodig en zijn er ook producten die je beter kunt laten staan.
Tijdens de zwangerschap zijn er twee ziektes waarmee je de baby kunt besmetten, Toxoplasmose en Listeria. Deze kun je eenvoudig voorkomen met de voedingsadviezen. Naast gezonde voeding is het belangrijk om rekening te houden met gebruik van voedingsmiddelen en vitaminen.
Het voedingscentrum heeft hier een handige app voor ontwikkeld: ZwangerHap.
Genotsmiddelen
Je ongeboren kind is volkomen afhankelijk van jou. Via de moederkoek krijgt je kind alles wat er nodig is om te groeien en te ontwikkelen.
Aan de andere kant kunnen hierdoor ook stoffen bij je kind komen die niet goed zijn. Dit zijn bijvoorbeeld genotsmiddelen die door de moeder genuttigd worden.
Rhesusfactor
De rhesusfactor in je bloed is een bloedgroep. Bloedgroepen zijn eiwitten die zich aan de buitenkant van de rode bloedcellen bevinden. Er bestaan meer dan 200 soorten bloedgroepen. De meest bekende is de ‘gewone’ ABO bloedgroep: A, B, AB of O. Het is belangrijk je bloedgroep te weten als je bijvoorbeeld na de bevalling een bloedtransfusie nodig hebt.
De rhesusfactor is een andere soort bloedgroep. Hier zijn twee varianten van: Rhesus D en Rhesus c. Sommige vrouwen hebben deze bloedgroep wel, anderen niet. Bij je eerste controle is er bloed bij je afgenomen. Hieruit is bepaald welke bloedgroep je hebt in ABO, Rhesus D, Rhesus c en of je antistoffen tegen bloedgroepen hebt.
Werk
Als je zwanger bent, moet je een aantal dingen regelen op je werk. Zo heb je recht op zwangerschapsverlof. Daarnaast kan het soms zijn dat je je werk niet meer kan uitvoeren op de manier die je gewend bent.
Kijk voor alle regeldingen op een rij in de folder van de FNV: Alles over werk en zwangerschap.
Overige Tips
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je zult merken dat je niet alles meer kan doen zoals je dat gewend bent. Sommige dingen zullen anders gaan aanvoelen, zoals sporten of vrijen, maar mag je wel gewoon blijven doen. Andere dingen kun je beter laten, zoals een röntgenfoto.