Seksualiteit en anticonceptie


De geboorte van jullie kind brengt vele veranderingen met zich mee. De periode na de bevalling is hectisch en het zal enige tijd kosten om de alledaagse dingen weer te gaan oppakken.

Anticonceptie is dan vaak niet direct een onderwerp waar je aan denkt. Ook de zin in seks kan op zich laten wachten. Toch is het wel belangrijk om aandacht voor deze zaken te hebben. Hieronder geven we je graag wat meer informatie. Voel je vrij om ons ook vragen te stellen hierover.

Seksualiteit

Net na de bevalling denken veel stellen nog niet na over vrijen. Toch is het verstandig wel wat te weten over seks na de bevalling.

Je mag weer vrijen als jullie daar zin in hebben. Dit is voor iedereen heel verschillend. Lang niet iedereen heeft even snel weer zin om te vrijen. De bevalling, moeheid en jullie nieuwe rol als ouder kan allemaal van invloed zijn op je libido. Ga pas vrijen als je zin hebt.

Bijna iedereen vindt de eerste keer vrijen na de bevalling spannend, zowel mannen als vrouwen. Neem er rustig de tijd voor. En mocht het niet fijn voelen, stop dan en probeer het enkele dagen later nog eens. Vrijen na een bevalling hoort niet pijnlijk te zijn!

Wat daarbij natuurlijk een belangrijke rol speelt is of het eventuele litteken in je vagina goed is genezen. Meestal is een litteken binnen 10 dagen na de bevalling aan elkaar gegroeid. Maar pijn aan het litteken kan langer duren. De huid van het litteken is vaak wat harder en stugger. Dat kan gevoelig zijn tijdens bijvoorbeeld zitten, fietsen en vrijen. Tijdens het vrijen kan de huid rond het litteken trekken of kun je een ‘hobbeltje’ voelen. Door pas te gaan vrijen als je echt opgewonden bent en door het gebruik van glijmiddel kun je ervoor zorgen dat je hier minder tot geen last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het litteken weefsel soepeler worden, totdat je geen verschil meer voelt met voor de bevalling.

Ook is het goed om te weten dat als je borstvoeding geeft je vagina wat droger kan zijn. Veel vrouwen hebben glijmiddel nodig totdat de vochtigheid van de vagina weer normaal is. Dit duurt gemiddeld zo’n 2-3 maanden.

Gebruik altijd anticonceptie als je vrijt en niet zwanger wilt worden! Een bevalling of borstvoeding is geen anticonceptie!

Anticonceptie

Vier weken na de bevalling kan er alweer een eisprong zijn en kun je dus weer vruchtbaar zijn, ook al geef je borstvoeding. De menstruatie blijft vaak langer weg, maar de eisprong kan in die periode wel optreden. Belangrijk om te weten is dat als je borstvoeding geeft, je niet alle methoden mag gebruiken, omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid en de kwaliteit van de borstvoeding.
Anticonceptiemiddelen waarin oestrogenen zitten, kunnen je melkproductie omlaag brengen. Het hormoon progesteron heeft geen invloed op de borstvoeding. We zullen je in het kraambed voorlichten over welke anticonceptie je tijdens het geven van borstvoeding kunt gebruiken. Dit zijn middelen met alleen progesteron of helemaal zonder hormonen.
Als je kunstvoeding geeft, kun je na de bevalling uit alle bestaande anticonceptiemiddelen kiezen, wel is het altijd belangrijk goed te kijken wat bij jou past.

Hieronder kun je alvast wat informatie opzoeken:

Middelen zonder hormonen

Condooms zijn de meest simpele manier om te gebruiken als anticonceptie. De betrouwbaarheid van een condoom hangt sterk af van juist gebruik.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudende spiraaltje en het koperspiraaltje.

Hier meer informatie over het koperspiraaltje, de T-safe.

De T-safe geeft gedurende een periode van maximaal 10 jaar geleidelijk wat koper af. Koper maakt de zaadcellen inactief, waardoor een bevruchting wordt voorkomen. Als een koperspiraaltje wordt geplaatst binnen vijf dagen na onveilig vrijen, kan het ook als morning-after spiraal toegepast worden.

De T-safe is vrij verkrijgbaar en kost €70,95,-. Wel is het belangrijk om samen met ons te bekijken of je hier medisch gezien voor in aanmerking komt. Je kunt zelf kiezen door wie je een spiraaltje laat plaatsen. Dit kan bij een huisarts, bij een gynaecoloog of bij ons. Als je dit bij ons laat doen zorgen wij dat deze besteld wordt zodat het spiraaltje bij ons klaar ligt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een koperspiraal in een aanvullend pakket.<

Je kunt bij je verzekering navragen of je het spiraaltje vergoed krijgt.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Steralisatie is een definitieve manier van anticonceptie die doorgaans alleen wordt toegepast als er geen kinderwens meer is.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Middelen zonder oestrogenen

De minipil, genaamd Cerazette, is een pil waar alleen progesteron in zit. Hierdoor kan deze pil gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode, progesteron heeft geen invloed op de kwaliteit van de moedermelk.
Omdat er geen oestrogeen in de pil zit, werkt hij anders dan de meer bekende combinatiepil. De pil zal je elke dag slikken zonder stopweek. Je menstruatie cyclus is hetzelfde als wanneer je geen pil zou slikken, je kunt hier met deze pil geen invloed op uit oefenen. Wel kun je wat vaker last hebben van doorbraak bloedingen.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Het spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiralen: het hormoonhoudende spiraaltje en het koperspiraaltje.

Hier meer informatie over het hormoonhoudende spiraaltje, de Mirena.

De Mirena spiraal geeft gedurende een periode van maximaal 6 jaar geleidelijk een beetje hormoon (levonorgestrel) af in de baarmoeder. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies van de baarmoeder niet tot nauwelijks meer wordt opgebouwd. Daarnaast wordt het slijmvlies in de baarmoedermond taaier, waardoor het slecht toegankelijk wordt voor zaadcellen. Daarnaast onderdrukt het bij een deel van de vrouwen ook de eisprong. Doordat het baarmoederslijmvlies bijna niet meer wordt opgebouwd, zijn de bloedingen tijdens de menstruatie ongeveer 80% lichter.

Een Mirena spiraal kost €147,47,-. Wel is het belangrijk om samen met ons te bekijken of je hier medisch gezien voor in aanmerking komt. Je kunt zelf kiezen door wie je een spiraaltje laat plaatsen. Dit kan bij een huisarts, bij een gynaecoloog of bij ons. Als je dit bij ons laat doen zorgen wij dat deze besteld wordt zodat het spiraaltje bij ons klaar ligt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een Mirena in een aanvullend pakket.

Je kunt bij je verzekering navragen of je het spiraaltje vergoed krijgt.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Het anticonceptiestaafje, genaamd Implanon, is net als het spiraaltje een anticonceptie oplossing voor langere tijd. Het Implanon kan 3 jaar blijven zitten en wordt geplaatst in de bovenarm.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie, één maal in de 12 maanden wordt er hormoon in je spier geinjecteerd. Echter trekt dit hormoon langzaam uit je spieren, waardoor het vaak langer duurt voordat je weer vruchtbaar bent, maar ook als je gevoelig blijkt voor één van de hormonen duurt het even voordat de injectie is uitgewerkt en de klachten minder worden. Om deze reden is dit niet de meest geadviseerde vorm van anticonceptie.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Middelen met progesteron en oestrogeen

De combinatiepil is de bekendste vorm van anticonceptie en daardoor ook de meest voorgeschreven. Bij de combinatiepil slik je 3 weken lang de pil, daarna kun je een stopweek plannen waarin je ongesteld word. Ook kan je de pil doorslikken waardoor je voor langere tijd niet ongesteld wordt. Blijk je gevoelig te zijn voor hormonen, kan dit een reden zijn om niet meer voor de combinatiepil te kiezen of voor een andere combinatiepil.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

De anticonceptiering een manier van anticonceptie waarbij je zelf een ring vaginaal inbrengt. Dit is te vergelijken met het inbrengen van een tampon. Deze ring hou je dan 3 weken in. Vervolgens heb je een stopweek waain je ongesteld wordt. Als je de nuvaring gebruikt heb je een hogere kans op het krijgen van trombose. Om deze reden bestaat er terughoudendheid met het voorschrijven van deze vorm van anticonceptie.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

De anticonceptiepleister is een wekelijkse anticonceptiemethode, waarbij je één maal in de week een pleister bij jezelf opbrengt. Het is een soort van anticonceptie die prettig kan zijn voor vrouwen die wel hun menstruatie willen controleren maar de pil vergeten en liever geen langdurige vorm van anticonceptie willen zoals een spiraal.

Lees meer informatie verder op anticonceptie.nl

Voorschrijven van anticonceptie

Wij kunnen je over alle soorten anticonceptie voorlichten. Vanaf 2015 zijn alle verloskundigen bevoegd om de anticonceptiepil en het spiraal voor te schrijven en te plaatsen. Je kunt bij ons dus ook terecht voor een recept voor de pil, een spiraal of een ander anticonceptiemiddel. Hiervoor hoef je niet meer naar de huisarts. Ook kun je in onze praktijk een spiraal laten plaatsen.

Als je al cliënt bij ons bent, vanwege een zwangerschap, dan lichten wij je in het kraambed en bij de nacontrole voor over anticonceptie. Wij zijn op de hoogte van je medische gegevens en wij geven passend advies. Hierbij betrekken we ook je eerdere ervaringen met anticonceptie. Heb je je keuze gemaakt, dan schrijven wij een recept hiervoor uit (indien nodig). Je hoeft dit dus niet via huisarts of gynaecoloog te doen.

Ben je een nieuwe cliënt voor ons, dan hebben we graag voorafgaande aan het plaatsen contact. Dit kan telefonisch of tijdens een consult op de praktijk. Wij stellen dan gerichte vragen over je medische voorgeschiedenis. Dit doen we om je een passend advies te geven. Een spiraal is namelijk niet voor elke vrouw geschikt.

Als na afloop van het consult blijkt dat je een spiraal kan nemen, dan schrijven we een recept voor je en plannen we een afspraak voor de plaatsing.

Spiraal laten plaatsen

We plannen een afspraak in bij ons op de praktijk. Van tevoren zorg je dat je het spiraal in je bezit hebt en deze breng je mee naar de afspraak. Je kunt op een willekeurig moment in je cyclus de spiraal laten plaatsen. Indien je nog nooit bevallen bent plaatsen we de spiraal het liefst binnen 7 dagen na je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en dan is het zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan zijn de baarmoedermond en baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Na een keizersnede is dit na 12 weken.

Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2 paracetamol in te nemen; als je geen borstvoeding geeft kun je 1 ibuprofen in nemen.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, dat meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. We geven je belinstructies mee in geval van aanhoudende klachten.

Uiteraard kun je altijd contact met ons zoeken over vragen over of klachten van de spiraal. 

Spiraal verwijderen

Natuurlijk kan je ook bij ons terecht om een spiraal te laten verwijderen. En koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten en de hormoonspiraal 5-6 jaar. Hierna moet het verwijderd en eventueel vervangen worden. Dit mag natuurlijk altijd eerder, indien gewenst. Bel ook dan gerust voor een afspraak. Verwijderen gaat vrij eenvoudig.

Kosten anticonceptiezorg

De kosten voor het plaatsen van een spiraal bij ons wordt altijd door de verzekeraars vergoed, maar sommige verlangen wel een eigen bijdrage. Kijk dus even zelf wat je kan verwachten van je verzekering, of we kunnen er samen naar kijken als je wilt.

Wij zullen het spiraaltje voor je bestellen door een digitaal recept op te maken. Na een online betaling door jou zal deze bij ons op de praktijk bezorgd worden. Zodoende weten we zeker dat je spiraal er is als je je afspraak met ons hebt en hoef je zelf niets meer te regelen. Je krijgt ook een digitale factuur van ons, die je dan zelf kunt indienen bij je zorgverzekeraar.

Voorlichtingsgesprek: Geen extra kosten
Spiraal plaatsen + nazorg: €67,01 (meestal vergoed door verzekeraar of uit eigen risico)
Spiraal vewijderen: €67,01 (meestal vergoed door verzekeraar of uit eigen risico)
Spiraal zelf: Mirena:
Kyleena:
T-Safe:
Ballerine:
€147,47
€147,47
€ 70,96
€119,00
(vergoed door verzekeraar indien in pakket)

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Bel ons gerust of stuur ons een email, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

Wij begeleiden je graag!

Contact

Contact

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Verloskundige in opleiding

Verloskundige in opleiding Verloskundige in opleiding   In de periode van 4 november tot 13 december komt Josephine bij ons …

MOTHER-studie

MOTHER-studie Waar staat de afkorting MOTHER voor? MOTHER staat voor Maternal pelvic flOor healTH and ExpeRience. In het Nederlands betekent …

September telefonische bereikbaarheid (2) )

September telefonische bereikbaarheid Wegens de vakantie van onze assistente Gerda is de bereikbaarheid anders  dan je bent gewend. Maandag 9 …