Nazorg

Aan het einde van de kraamweek, ongeveer 1 week na je bevalling, zijn wij voor de laatste keer bij je op huisbezoek. Ook de kraamverzorgster komt na 8 dagen, wanneer er geen bijzonderheden zijn, voor het laatst.

Wanneer je kindje ongeveer 2 weken oud is komt de wijkverpleegkundige langs voor een huisbezoek. Daarna ga je regelmatig met je kindje naar het consultatiebureau toe voor controles.

Voor al je vragen m.b.t. zwangerschap, bevalling, kraamtijd en/ of borstvoeding mag je ons de komende tijd nog gerust bellen. Als wij je vraag niet kunnen beantwoorden kunnen wij je indien nodig doorverwijzen.

Hieronder hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waar we het ook met je over hebben bij het afsluiten van het kraambed, en waar je hier nog wat over kan lezen.

Ongeveer 6 weken na je bevalling kom je, als je dat zelf prettig vindt, nog een keer op de praktijk voor nacontrole. Voor deze controle mag je zelf een afspraak maken. Geef eventueel aan bij welke verloskundige je graag zou willen komen. Wanneer je specifieke vragen en/of klachten hebt over de bevalling adviseren wij je de afspraak te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid.

Tijdens de nacontrole bespreken we of je herstel op een normale manier verloopt. Tevens zijn we ook benieuwd om van je te horen hoe je op de periode van zwangerschap en bevalling terugkijkt. Zo nodig controleren we je bloeddruk, ijzergehalte en bekijken we of je eventuele hechtingen goed genezen zijn. Tips en adviezen m.b.t. anticonceptie, bekkenbodemoefeningen en een eventuele volgende zwangerschap komen ter sprake.

Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby’s laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vieze luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest is of gewoon moe is en slaap heeft.

Normaal huilgedrag

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaan baby’s meer huilen. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby’s per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.

Vanaf 4 maanden hebben baby’s meer interesse voor hun omgeving. Ze kunnen makkelijker communiceren en contact maken. Hierdoor krijgen baby’s meer mogelijkheden om zich te uiten. Het huilen zal dan afnemen.

Vanaf 7 maanden gaan baby’s steeds meer gebaren en woorden gebruiken en nog minder huilen. Een baby huilt op deze leeftijd vaak alleen nog als laatste redmiddel. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of bij stress.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je de signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je op de signalen reageert. Bijvoorbeeld door je baby te voeden, te verschonen, te troosten door hem tegen je aan te houden, door tegen hem te praten of door je baby op tijd naar bed te brengen. Je kunt het huilen ook proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden en door het creëren van meer regelmaat en rust.

Veel huilgedrag

Het is heel vervelend als je baby blijft huilen en je niet weet waarom. Je kunt je hierdoor heel erg machteloos voelen. Meestal is er geen sprake van een medische reden, maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Kijk voor meer informatie op:

www.opvoeden.nl

De meeste vrouwen ervaren een labiele periode in de kraamweek, dit noemen we ook wel de kraamtranen, zie voor meer informatie voorkomende klachten in het kraambed.

Bij ongeveer 10% van de vrouwen, gaat dit labiele gevoel niet over. Deze vrouwen voelen zich vaak verdrietig en hopeloos. Ze verliezen het vertrouwen in zichzelf en gaan minder goed voor zichzelf zorgen. Hierdoor krijgen ze veel schuldgevoelens naar hun pasgeboren kindje, wat de situatie behoorlijk lastig kan maken.

Vrouwen in deze situatie hebben vaak het gevoel dat niemand de gevoelens die ze hebben zullen begrijpen, ze moeten immers toch blij zijn? Ze verliezen hierdoor vaak het contact met de omgeving. Ook als partner kun je je hierin onzeker en verloren voelen.

Het is duidelijk dat deze vrouwen hulp nodig hebben om hieruit te komen. Trek dan ook zelf óf als partner aan de bel bij ons of je huisarts!
Kijk voor meer informatie op kraamtranen.nl of op de website van therapeut Hetty Belgraver.

Neem de eerste dagen na de bevalling voldoende rust en beperk het (vaak) lopen van trappen. Een zwangerschap en bevalling kunnen pijnklachten aan je bekken veroorzaken. Door rust, ontspanning en oefeningen kunnen deze klachten langzaam verbeteren. Bespreek je klachten met ons en raadpleeg eventueel een bekken- en/of fysiotherapeut voor tips en adviezen na je bevalling.

Tijdens de bevalling worden de bekkenbodemspieren fors opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren langzaam weer hun oude vorm en kracht terug. Daar gaat wat tijd overheen.
Vrouwen kunnen in deze periode last krijgen van bekkenbodemklachten zoals:

  • urineverlies, vooral bij hoesten, niezen, tillen (stress-urine-incontinentie)
  • niet goed kunnen ophouden van windjes
  • verlies van ontlasting
  • een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en de bekkenbodem
  • pijn in het bekkenbodemgebied, pijn bij het vrijen.

Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan deze klachten, de vrouwen denken dat het erbij hoort, en dat de klachten vanzelf weer overgaan. Dit is niet altijd het geval.

Nemen de bovenstaande klachten 6 weken na de bevalling nog steeds niet af, dan is het zinvol hier iets aan te doen en contact op te nemen met een bekkenbodemspecialist. Met de juiste begeleiding kunnen bekkenbodemklachten goed behandeld worden, en wordt het leven een stuk prettiger!

Kijk bij Links voor Fysiotherapeuten en Bekkenbodemspecialisten waar wij goede ervaring mee hebben.

Kijk ook op pilot.bekkenbodemcheck.nl voor meer informatie over jou persoonlijke situatie.

Als je hebt gekozen om borstvoeding te geven, en de kraamperiode voorbij bent, breekt er vaak een rustigere fase in het geven van borstvoeding aan.
Echter wil je misschien wel weer eens wat vaker en wat langer van huis, zonder dat je op tijd thuis moet zijn voor de voeding. En voor als je weer aan het werk gaat heb je ook een plan nodig.

Het voedingcentrum geeft handige tips op de volgende pagina: Weer aan het werk na je verlof.

Om te voorkomen dat alles dubbel op onze website staat, hier even een doorklikje ?

Seksualiteit & Anticonceptie

Gooi je ongebruikte kraammaterialen niet weg, je kunt hier Stichting Baby Hope heel blij mee maken. Zij zamelen kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s gezond en wel vast kunnen houden! Lees voor meer informatie op de website van Stichting Baby Hope.

Omdat we graag kwalitatief goede zorg aanbieden, vinden we het belangrijk om te onderzoeken hoe de kwaliteit in onze praktijk is. De mening van jullie als cliënten is hierbij heel belangrijk.
We doen daarom actief mee met Zorgkaart Nederland.
Zorgkaart Nederland is een instrument om een compleet en onafhankelijk overzicht te krijgen van zorgaanbieders in Nederland.
Het overzicht wordt verkregen door cliënten die schrijven over hun zorgverlener. Deze zorgverlener kan hier op reageren maar geen wijzigingen in aanbrengen, waardoor er een zo objectief mogelijk overzicht ontstaat.
We stellen het zeer op prijs als je ons wilt beoordelen.

ZorgkaartNederland

Daarnaast hebben wij verschillende ervaringsverhalen op onze website staan. Het krachtigste middel om toekomstige ouders te kunnen informeren en voor te bereiden blijven de ervaringsverhalen van andere ouders. Wil je jullie ervaring delen? Stuur dan jouw verhaal naar info@verloskundigenamersfoort.nl en in overleg plaatsen we deze dan op onze website. Mooie foto’s zijn ook altijd erg welkom!

Contact

Kraambed

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?
Ga naar Contactpagina →

Nieuws

Verloskundige in opleiding

Verloskundige in opleiding Verloskundige in opleiding   In de periode van 4 november tot 13 december komt Josephine bij ons lees meer…

MOTHER-studie

MOTHER-studie Waar staat de afkorting MOTHER voor? MOTHER staat voor Maternal pelvic flOor healTH and ExpeRience. In het Nederlands betekent lees meer…

September telefonische bereikbaarheid (2) )

September telefonische bereikbaarheid Wegens de vakantie van onze assistente Gerda is de bereikbaarheid anders  dan je bent gewend. Maandag 9 lees meer…