Borstvoeding
Waarschijnlijk heb je al nagedacht over de vraag of je straks na de bevalling borstvoeding wilt geven. Hieronder geven we je aanvullende informatie zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Het voeden van je kind is één van de eerste dingen waar je als aanstaande moeder mee te maken krijgt. Belangrijke vragen dienen zich aan: Waarom kies ik voor het geven van borstvoeding. Waarom is borstvoeding goed voor mijn kind en voor mezelf? Hoe vaak en wanneer geef ik borstvoeding? Waar moet ik op letten bij het geven van een voeding?
Het spreekt vanzelf dat ook de partner een heel belangrijke rol speelt bij het slagen van de borstvoeding. Borstvoeding geven is een verantwoordelijkheid die jullie samen dragen.
Borstvoeding versus flesvoeding
De keuze voor borstvoeding of flesvoeding ligt bij jullie als ouders. Wij willen je daar als verloskundigen zo goed mogelijk in ondersteunen.
Er zijn veel voordelen van borstvoeding waarop we je willen attenderen. Deze informatie kan je ook goed gebruiken om een keuze te maken. Hierover is hieronder meer te lezen.
Het kan ook dat je bewust voor flesvoeding kiest. Dan is het verstandig je daar ook goed op in te lezen om te weten wat je kan verwachten en wat voor keuzes er hierin te maken zijn. Voor deze informatie verwijzen we je graag naar de website van het Voedingscentrum.
Ook heeft de KNOV een fijne folder waarin borstvoeding en flesvoeding beide beschreven staan.
Voordelen van borstvoeding voor het kind:
- Borstvoeding bevat veel antistoffen tegen ziektekiemen, waardoor je kind minder vatbaar is voor allerlei soorten infecties, nu en op de langere termijn. Hierbij kun je denken aan een loopneus, oorontsteking, hersenvliesontsteking, infecties van de luchtwegen en darmziekten. Dit komt bij borstgevoede allemaal kinderen minder voor.
- Borstvoeding heeft (vooral de eerste dagen) een laxerende werking, waardoor de ontlasting sneller op gang komt. Bovendien is het goed verteerbaar, wat het kwetsbare spijsverteringssysteem van je kind ten goede komt.
- Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op het krijgen van allergien en suikerziekte. Ook is gebleken dat er verminderde kans is op hart- en vaataandoeningen en bepaalde vormen van kanker op latere leeftijd.
- Door het zuigen aan de borst worden er bepaalde spieren in de mond geoefend, waardoor de kaak van het kind zich goed kan ontwikkelen. Dit heeft een positieve invloed op het spraakvermogen.
- Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die borstvoeding krijgen zich sneller ontwikkelen dan kinderen die flesvoeding krijgen.
- Borstvoeding past zich qua samenstelling en hoeveelheid precies aan de behoefte van je kind aan. Het heeft de juiste temperatuur en mag zo vaak worden aangeboden als nodig.
- Het zuigen op een tepel is heel bevredigend voor een baby en het biedt ook troost.
- Borstvoeding is goedkoop, altijd bij de hand en milieuvriendelijk!
Voordelen van borstvoeding voor de moeder:
- Omdat het borstvoeden een heel intieme gebeurtenis is, levert het een belangrijke bijdrage aan de moeder- en kindbinding.
- Door het geven van borstvoeding zal de baarmoeder weer sneller klein worden, hetgeen ook een gunstige invloed heeft op de hoeveelheid bloedverlies.
- Het risico op borstkanker vermindert naarmate je langer borstvoeding geeft.
- Het risico op het krijgen van osteoporose wordt verkleind.
- Door het geven van borstvoeding kom je veel sneller terug op je oude gewicht.
- Voor het geven van borstvoeding moet je tijd nemen, waardoor je voor jezelf een aantal keer per dag een rustmoment inbouwt.
Bij het geven van borstvoeding komen vaak veel vragen op. Er verandert veel in je lijf en er zijn dingen om rekening mee te houden. Tijdens de kraamweek bespreken we deze vragen met je.
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijke onderwerpen tijdens de borstvoeding.
Meer informatie
Boeken
- Borstvoeding – Stefan Kleintjes – ISBN13: 9789000323265
- Handboek borstvoeding – La Leche League – ISBN13: 9789051218732
- Borstvoeding geven, een antwoord op al je vragen – A. de Reede – ISBN13: 9789032510466
Internet
- Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
- Zorg voor Borstvoeding
- La Leche League
- Kenniscentrum Borstvoeding
- Voedingscentrum
- Stichting Voedsel Allergie
Lactatiekundigen
Tijdens de kraamperiode begeleiden wij samen met de kraamzorg je borstvoeding. Soms is het nodig dat er een lactatiekundige meekijkt, dit zullen wij op dat moment voor je regelen. Vaak heeft het kraambureau ook een lactatiekundige in dienst die zij dan kunnen consulteren. Lactatiekundigen geven vaak ook voorlichtingsavonden om je goed voor te bereiden op borstvoeding.
Kijk voor lactatiekundige waar wij regelmatig mee samenwerken bij links, onder het kopje Borstvoeding en Lactatiekundige.
Vergoedingen
Op zorgwijzer.nl vind je een overzichtspagina met vergoedingen voor lactatiekundige hulp die per zorgverzekeraar wordt aangeboden.
Jullie keuze
Het is aan jou en je partner om te beslissen welke vorm van voeden jullie uiteindelijk het meest aanspreekt; het gaat erom dat jullie je goed voelen bij jullie eigen keuze. Wij zullen jullie beslissing op dit vlak respecteren. Je kan daarbij altijd rekenen op onze begeleiding rekenen, welke vorm van voeden jullie ook kiezen. Uiteraard is dit onderwerp altijd bespreekbaar tijdens het spreekuur.