Thuis of ziekenhuis?
Eigen keuze
Als de zwangerschap gezond en normaal verloopt, dan heb je in Nederland zelf de keuze over de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling.
Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Dit komt omdat de verloskundige continue risicoselectie uitvoert en thuis over dezelfde middelen beschikt als bij een ziekenhuisbevalling. Het is belangrijk om op dé plek te bevallen waar jij denkt dat je het meeste op je gemak bent.
Zowel thuis als in het ziekenhuis begeleiden wij de bevalling. Wij vinden het fijn om te weten waar jullie voorkeur naar uit gaat, zodat wij rekening kunnen houden met jullie wensen. Je kunt echter op het laatste moment nog van gedachten veranderen. Je zult niet de eerste zijn die er tijdens de bevalling achter komt dat je toch liever thuis blijft, of andersom!
Medische indicatie
Indien je een medische indicatie hebt, zal de bevalling begeleid moeten worden door een gynaecoloog. Een medische indicatie kan voor de bevalling al bestaan. Ook kan een medische indicatie ontstaan tijdens je zwangerschap en bevalling. Dit gebeurt wanneer het verloop van de zwangerschap en/of bevalling afwijkt van normaal.
Samen beslissen begint met 3 goede vragen
Tijdens de zwangerschap en bevalling zijn er veel keuzes. Voorbeelden van keuzes zijn: Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Welke pijnverlichting kan ik kiezen? Als je naar de verloskundige of gynaecoloog gaat, heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Welke behandeling of welke zorg het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld je situatie thuis en wat jullie wensen zijn.
Het is belangrijk om samen met uw verloskundige of gynaecoloog deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen:
1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Deze vragen nodigen je verloskundige of gynaecoloog uit goede informatie te geven en een open gesprek met jullie te voeren. Samen met hem of haar kun je vervolgens beslissen welk behandeling of zorg het beste bij jouw past.