Waar blijven mijn weeën?


Zou je je moeder willen bellen, schat?’ vroeg ik mijn man, toen ik werd overvallen door pijnlijke harde buiken. De gedachte dat mijn oudste dochter van anderhalf straks tijdens een eventuele weeënstorm gezellig door mijn kraamkamer zou stappen maakte me niet rustiger. Haar bevalling was binnen 3 uur gepiept en mijn schoonmoeder moest ruim een uur rijden om ons bij te kunnen staan. Bij nader inzien niet zo handig als je familie zo ver weg woont.

De harde buiken begonnen echt op weeën te lijken en kwamen elke 15 minuten. Mijn schoonmoeder arriveerde en voor de zekerheid overlegde we met Thijsseserre. Annewil besloot dat ze graag even wilde komen kijken om wat controles te doen en om alvast polshoogte te nemen. Inmiddels kwamen de weeën om de 5 minuten, maar ze waren nog wel heel makkelijk op te vangen. Niet gek bleek later. Slechts 1 cm ontsluiting. Na het vertrek van Annewil stopte de weeën er helemaal mee. Vandaag zou ik geen tweede dochter krijgen. Mijn schoonmoeder bleef slapen, kreeg een verwen-ontbijt voor de moeite en ging weer huiswaarts.

8 Dagen na mijn valse start werd ik gestript op de praktijk. Niet leuk, maar voor een goed doel. Liesbeth constateerde inmiddels 3 cm ontsluiting en voorspelde dat het niet lang meer kon duren. Vol goede moed togen mijn man en ik weer huiswaarts. Zou ik dan toch op de uitgerekende datum gaan bevallen? Dan zou morgen alle actie moeten plaatsvinden!

Op de uitgerekende datum kreeg ik ’s ochtends opnieuw last van harde buiken. Na een uurtje aankijken toch maar weer mijn schoonmoeder gebeld. Deze keer moest ze uit Duitsland komen. Vol verwachting sprong ze weer in de auto. Ondertussen informeerde ik bij Angelique wanneer ik moest bellen als de weeën deze keer wel zouden aanhouden en hoe ik het verschil tussen pijnlijke harde buiken en weeën nou moest maken. Inmiddels begon ik namelijk aan alles te twijfelen. Volgens Angelique kon ik dat verschil zelf goed maken; als je weeën hebt dan twijfel je daar niet meer aan! Kwamen de weeën om de 5 minuten mocht ik weer bellen.

Mijn schoonmoeder arriveerde en mijn harde buiken/weeën zakten weer. Wat een deceptie! Na zo’n eind rijden besloot mijn schoonmoeder maar te blijven slapen. Zo’n verwen-ontbijt zag ze wel weer zitten. Gedurende de avond voelde ik een paar verdwaalde wel erg pijnlijke buiken (of waren het nu weeën???), maar een regelmaat viel niet te ontdekken. Met een lichte teleurstelling zagen mijn man en ik het steeds later worden. Onze tweede dochter zou het niet meer redden op de uitgerekende datum.

In bed werd ik een paar keer overvallen door zo’n heftige harde buiken dat ik besloot op de bank te gaan liggen om mijn man niet elke keer wakker te maken. Na een half uur besefte ik dat het toch het weeën waren en dat ze inmiddels om de 10 minuten kwamen. Toch maar mijn man wakker gemaakt. Nu kwamen ze al om de 3-4 minuten. Oh jee, het werd weer een weeënstorm!

Om 00:30 toch maar Angelique gebeld. Gelukkig was ze er in 10 minuten. Veel meer tijd hadden we ook niet meer. Met moeite kon ik nog op het bed komen terwijl Angelique alles klaar zetten en mijn man in opdracht van Angelique de laatste spullen bij elkaar zocht.

Angelique had haar handschoenen nog niet aan of de persweeën begonnen al. Al na een paar minuten werd het hoofdje geboren. Als laatste onaangename verrassing bleek de navelstreng maar liefst 3x om haar nekje gedraaid te zijn. Rustig maar snel draaide Angelique de navelsteng van haar nekje af. Nog één keer persen en haar lijfje werd ook geboren. Onze kerngezonde en schitterende dochter werd op mijn buik gelegd. Ze proestte nog wat vruchtwater uit en keek vol verbazing de wereld in. Een uur na middernacht, net niet op haar uitgerekende datum.

Beduusd lag ik daar met dat lieve warme natte ademende hoopje op mijn buik terwijl Angelique alles regelde, opruimde, organiseerde en controleerde. Weer was het gelukt! De aanloop duurde lang, de bevalling kort, nu kan het genieten beginnen!

Angelique Nichting in actie - Verloskundigen Amersfoort