Ondanks medische indicatie tóch thuis bevallen


Tijdens de nacontrole van ons eerste zoontje was ons al verteld dat we bij een volgende bevalling in het ziekenhuis moesten bevallen. Deze bevalling was ik namelijk met 38w6d thuis begonnen met gebroken vliezen maar bleken vervolgens – na twee uur heftige ontsluitingsweeën – de persweeën weg te ebben. Karin was duidelijk: persweeën mogen 2 uur duren en met de zwakkere persweeën ging het mij niet zelf lukken. Met de ambulance ben ik toen naar het ziekenhuis vervoerd en is ons zoontje, vier uur na het begin, aldaar met de vacuümpomp bevallen. Omdat ik vervolgens door een slecht loslatende placenta 1600cc bloed heb verloren, moet ik een volgende keer poliklinisch bevallen met een B/D indicatie. Het liefst wilde ik thuis bevallen, maar het risico willen we niet lopen.
Hiervoor heb ik tijdens deze zwangerschap een intake gehad met de gynaecoloog van het Meander, waarin afgesproken was dat ik een waakinfuus zou krijgen bij binnenkomst, een prik na de bevalling om de placenta te helpen los te laten maar wel met de eigen verloskundige mocht bevallen. Dit laatste was een grote geruststelling, ik wilde graag met mijn ‘eigen’ verloskundige bevallen. Het waakinfuus is de reden dat ik in het ziekenhuis moet bevallen, mocht ik weer veel bloed verliezen, dan is al een ingang gecreëerd voor het infuus.
In de laatste weken van de zwangerschap begon ik er toch een beetje over na te denken, mijn eerste bevalling duurde krap 4 uur. En was 9 dagen vóór de uitgerekende datum. Meestal beval je een tweede keer én eerder én duurt de bevalling minder lang. Als deze bevalling inderdaad korter duurt, haal ik het ziekenhuis misschien niet eens! En zo’n B/D indicatie heb je niet voor niets.
Wat dan met het waakinfuus? En wat als de placenta weer slecht loslaat? Dan verlies ik onderweg naar het ziekenhuis alsnog (veel?) bloed. En wat te denken van de stress die daaromheen zal komen, aankleden, naar het ziekenhuis rijden, zijn we op tijd, uitkleden, een heel vreemd team om je heen, niet thuis zijn, zal de bevalling goed gaan en laat de placenta goed los? Maar we hielden ons voor, elke bevalling is anders en je weet het van te voren echter nooit.
De weken duurden en duurden maar en zo was ik geheel onverwachts toch nog over-tijd! Het moment dat je alsnog met 42 weken overgedragen wordt naar de gynaecoloog naderde snel. Annewil had tijdens de 40 weken controle al aangegeven dat er de mogelijkheid is om te strippen wanneer je 41 weken bent. Vaak volgt een bevalling dan snel. Dit was vreemd voor mij, maar had al snel besloten hiervoor te gaan. Ook deze week volgde in alle rust. De buik werd nóg zwaarder en voller, maar voelde verder nog helemaal niks, geen gerommel of wat dan ook.
Tijdens de volgende controle, ik was toen 41w2d, hebben we besloten te gaan strippen. Mirjam (stagiaire) deed de handeling en vertelde ons hierna dat ik al 6-7 cm ontsluiting bleek te hebben. Verbazing en ongeloof alom. Want met een tweede komt het vaker voor dat je 1-2 cm ‘cadeau’ krijgt, maar 6-7 cm was toch wel heel veel.
En dan? Afwachten… Angelique had inmiddels Karin (zij had bevaldienst) geïnformeerd over mijn ‘situatie’. Eenmaal thuis voelde het al iets anders aan, maar na een middagslaapje en een flinke wandeling was het toch echt weer stil. Karin belde nog om te informeren en de laatste instructies en de wens dat ik snel zou gaan bellen met het goede nieuws dat zij ook bij onze tweede mocht assisteren. Het bleef echter stil.
En zo zat ik met 41w4d wéér op de praktijk. Gelukkig is dat zeker geen straf als je ontvangen wordt door praktijkassistent Gerda. Dit keer trof ik Annewil die constateerde dat ik (gelukkig) nog steeds op 6-7cm ontsluiting zat en stripte mij –om 11.00u- wederom. En weer gingen we naar huis. Ook dit keer voelde het iets anders, maar dan toch wel heftiger.
Al een uur na het strippen kon niet meer stilzitten en zorgde ik voor opvang van mijn zoontje. Toen oma voor mijn gevoel dan eindelijk (achteraf maar 20 minuten) ons zoontje mee had, belde ik direct Angelique. Ik vertelde haar dat ik nu een uur weeën had, maar nog wel twijfelde omdat ik ze niet volgens het boekje (wee van anderhalve minuut en dan een pauze van 2-3 minuten) had, maar elke 2 minuten een zeer heftige wee had van maar 30 seconden. Maar het was al niet leuk meer en Angelique kwam er dan ook gelijk aan.
En dat was maar goed ook!
Angelique zag mij om 13.05u boven puffen en ging als speer aan het werk. Mijn vriend moest zich klaar maken om mij mee te nemen naar het ziekenhuis, gelukkig had ik alles al weken in de auto liggen. Zelf voelde ze eerst nog even hoe ver ik was zodat ze wist met hoeveel cm ik in de auto zou zitten. Wat bleek, te ver om nog naar het ziekenhuis te kunnen!
Dan maar thuis bevallen en daarna met ambulance naar het ziekenhuis. Dus: vriend ziekenhuiskoffer naar boven halen, bevalspullen regelen, Angelique belde een ambulance met spoed en haalde haar eigen koffer nog snel uit de auto. En ik moest puffen om de bevalling uit te stellen tot ik het waakinfuus van de ambulancebroeder gekregen had. Hoe ik het gedaan heb ik weet ik niet, maar met de coaching van Angelique is het mij gelukt alles nog 10 minuten weg te zuchten tot ik eindelijk groen licht kreeg om mee te persen. 3 persweeën en 6 minuten later beviel ik om 13.21u (!) van onze prachtige zoon van 4400 gram. En ben ik dus 2,5 uur na een tweede keer strippen, in anderhalf uur tijd bevallen. Angelique gaf mij vervolgens nog een prik voor het loslaten van de placenta, deze liet vervolgens goed los en ik verloor maar 300cc bloed. De ambulancebroeders mochten dus de beneden in de woonkamer gereedstaande brancard weer inpakken. En moeder, kersverse zoon en vader bleven heerlijk relaxed thuis waar Angelique ons meenam in de verdere controle van onze zoon.
Petje af hoor, Angelique kreeg maar 20 minuten de tijd om deze bevalling te begeleiden. Een bevalling die compleet anders liep dan van te voren redelijkerwijs was ingeschat en ook tijdens de bevalling zelf nog andere wendingen kreeg. Ik kijk met een ontzettend goed gevoel terug op deze supersnelle bevalling en met het besef dat in praktijk Thijsseserre uitstekende professionals werken. Ons gezin is compleet, maar zou er anders nog graag een paar keer mee willen bevallen. Want ook Karin bleek de nacht na het eerste strippen op de praktijk geslapen te hebben omdat ze het (terechte) gevoel had er snel te moeten zijn als het moment daar was. Fijn om te weten dat de zorg vanuit deze praktijk zo compleet geregeld was.
Linda”