Verloskundigen Amersfoort

Termijnecho


Termijnecho Verloskundigen AmersfoortDe termijnecho is ervoor bedoeld een precieze zwangerschapsduur vast te stellen. Alle zwangeren krijgen deze echo aangeboden. Een uitgerekende datum is namelijk met een termijnecho betrouwbaarder vast te stellen dan met een berekening vanaf de laatste menstruatiedatum.

Landelijk is de richtlijn de termijnecho te maken tussen de 10w0d (tien weken 0 dagen) en 12w6d. Rond deze termijn is het opmeten van de (“kop-stuit”) lengte van de foetus het meest betrouwbaar. De gemeten lengte wordt dan in een grafiek gezet en hiermee kan de precieze zwangerschapsduur worden vastgesteld. Daarmee wordt dan ook de uitgerekende datum bekend.

In principe wordt de termijnecho uitwendig gemaakt. Hiervoor willen we graag dat de zwangere een gevulde blaas heeft. De gevulde blaas duwt de baarmoeder iets omhoog waardoor deze duidelijker te zien is uitwendig. Mocht het zo zijn dat de uitwendige echo onvoldoende duidelijk beeld geeft, dan stellen we voor om de echo inwendig te doen, óf deze een week later te herhalen.