Verloskundigen Amersfoort

Indicatie Echo’s


Soms is het nodig om op indicatie van de verloskundige een extra echo te maken, bijvoorbeeld bij bloedverlies of als we twijfelen aan de groei van je kind. Deze echo’s zullen wij zelf in eigen praktijk uitvoeren. Voor een aantal speciale indicaties zullen wij je naar het ziekenhuis verwijzen.

Bloedverlies

Bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bij weinig bloedverlies is er vaak niets aan de hand, maar als je je zorgen maakt of er meer bloedverlies is, dan is het verstandig contact op te nemen met de dienstdoende verloskundige. Zij zal met je doornemen of het nodig is een extra echo te laten maken.

Groei-echo

De verloskundige kan bijvoorbeeld bij het uitwendig onderzoek van de buik twijfelen aan de groei van je kindje en besluiten een groei-echo te laten maken. Bij de groei-echo wordt de groei van je kindje bekeken door naar verschillende afmetingen te kijken. De hoofdomtrek (HC), buikomtrek (AC) en bovenbeenlengte (FL) zijn hierbij de meest voorkomende metingen.

Liggingsecho

De liggingsecho voeren wij uit rond 36 weken zwangerschapsduur. Wij bieden iedereen deze echo aan.
Op de echo is inmiddels weinig te zien, omdat het kindje is gegroeid en vaak al met het hoofdje in het bekken ligt. De echo is alleen bedoeld om er zeker van te zijn dat je kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Hiernaast bekijken we ook de groei van de baby. Dit doen wij doen door de hoofdomtrek (HC), buikomtrek (AC) en bovenbeenlengte (FL)  te meten. Ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater. We hopen zo een beeld te krijgen van de conditie van de baby en de placenta.