Bekken en bekkenbodem

februari  2021

Bekken en Bekkenbodem


Bekken en bekkenbodem

Je bekken vormt een van de belangrijkste onderdelen van je lijf. Het verbindt je ruggengraat met je benen. Ook draagt het bekken het gewicht van je bovenlijf en bepaalt hoe jij je beweegt. De bekkenbodem vind je aan de onderkant van je bekken. Het bestaat uit bindweefsel en spieren. Die dragen samen de organen in het bekken: je blaas, je baarmoeder met je schede en je darmen. Ze openen en sluiten het bekken aan de onderkant af.

Als je zwanger bent en bevalt

Als je zwanger bent en bevalt, rekken de spieren in je bekken en bekkenbodem fiks op. Het is daarom belangrijk dat je je bekkenbodem, rug-en buikspieren weer versterkt, ontspant en/of weer beter met elkaar laat samenwerken na je bevalling

Pijn in en rond je bekken

Als je zwanger bent of net bevallen reageert je lichaam anders dan anders. Je bekken is minder stabiel. Het kan pijn doen. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 152.000 vrouwen daar last van.

Je kunt ook pijn voelen in je bovenbenen, in het gebied rond je schede en aan de onderkant van je rug. Staan, lopen en zitten houd je niet lang vol als alles zo zeer doet. Vaak span je ook andere spieren extra aan. Daardoor kun je nog meer klachten krijgen. Zoals het verlies van plas zonder dat je het wilt of pijn aan je stuitje. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Vaak verdwijnen alle klachten nadat je kind is geboren, maar je kunt er ook langer last van houden.

Net bevallen? Weet wat je bekkenbodem aankan

Je lichaam heeft tijd nodig om bij te komen na een bevalling.  Zelfs als je je goed voelt. Je bekken en je bekkenbodem zijn fiks opgerekt. Dat kun je zien als een soort kneuzing. Ook je bindweefsel moet weer sterker worden. Bindweefsel zit in je spieren, pezen, banden en botten.

Na je bevalling mag je niet te veel doen, maar ook weer niet te weinig. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je bekken(bodem) aankan als je net bent bevallen, tot negen maanden daarna. Dat voorkomt dat je klachten krijgt.   Voor tips klik hier.

Controleer je bekken(bodem)

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Vul dan deze vragenlijst in. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. We kijken naar de antwoorden die jij invult en geven je dan een advies dat bij jou past.